Da li psi mogu biti alergični na ljude?

Psi su skloni raznim alergijama koje se često manifestuju prvenstveno na koži. Isto tako "čovekov najbolji prijatelj" može biti alergičan na ljudske epitelne ćelije – i to više nego što mislimo.

Izvor: B92

Sreda, 03.12.2014.

08:08

Default images

Vlasnici nekada ne saznaju na šta je zapravo alergičan njihov pas. Veterinari često tretiraju životinju prema simptomima dok još uvek problem ne postane hroničan. Kada psi reaguju na tretman, nije potrebno testirati na šta su konkretno alergični.

Međutim, stručnjaci pretpostavljaju da je zapravo mnogo pasa alergično na ljude, samo što to jednostavno nije dijagnostikovano. Zapravo, mnogi psi sa kožnim problemima su alergični na više supstanci.

Kada su ljudi alergični na pse, oni često kijaju i curi im nos. Ali, kada su psi alergični na ljude, njima se postepeno razvijaju simptomi na koži. Reakcija se obično ne desi odjednom, kao kod ljudi, već postepeno se razvija iritacija i svrab. Vremenom iritacija se pogoršava, što može dovesti do dodatnih komplikacija poput gljivičnih i bakterijskih infekcija.

Da li je moj pas alergičan na mene?

Ukoliko se vaš pas često češe ili ima vidljivih problema na koži, prvobitno se obratite veterinaru, koji će vas posavetovati o daljem testiranju krvi i kože na alergije.

Da li se alergija na ljude može tretirati?

Postoji nada za pse sa alergijom na ljude, a da to nije izolacija. Kada se alegija zasigurno dijagnostikuje, postoje serumi i lekovi koji će omogućiti psima udoban i srećan život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: