Istraživanje pokazalo da su papagaji veoma pametni

Papagaji su više puta pokazali da su pametne životinje, a istraživači sa Univerziteta veterine u Beču, udruženi sa Oksfordom, uspeli su to i da dokažu.

Izvor: B92

Sreda, 16.11.2016.

12:20

Istraživanje pokazalo da su papagaji veoma pametni
Foto: Thinkstock

Oni su demonstrirali inteligenciju ptica u novoj studiji.

Četiri kakadua, Figaro, Dulitl, Kivi i Pipin, trebalo je da oblikuju grančicu, dugačku najmanje 6 cm, koja bi mogla da se probije kroz rupu i pomeri ukusan komad indijskog oraha.

Uspeh bi bio nagrađen tako što bi komad oraha skliznuo niz mali tobogan i onda bi se pojavio kroz mali otvor.

Ovim ćubastim papagajima su na raspolaganju bila četiri različita materijala, koje treba podešavati na različite načine. Od njih, poznat im je bio samo blok arisa, a ostali materijali su bili lisnate bukova grančice, karton i komad prirodnog pčelinjeg voska.

Istraživači su zapanjeno gledali kako su papagaji otkinuli krhotinu arisa, doterali grančice i izrezali odgovarajuće veličine komada kartona koji su koristili da dobiju hranu. Jedini materijal sa kojim nijedan od njih nije imao sreće je pčelinji vosak.

“Za nas su predmeti napravljeni od kartona bili najinteresantniji, zato što nisu bili prethodno struktuirani, što je zahtevalo da ga ptice aktivnije oblikuju”, rekao je doktor Alis Auersperg sa Univerziteta veterine u Beču.

“Uspeli su pomoću brojnih paralelnih ugriza duž ivica materijala, naprave tanku grančicu, koristeći svoj zakrivljeni gornji kljun za skraćivanje izduženog dela kartona, nakon što je dostigao željenu dužinu. Interesantno je da je ova dužina bila veoma približna minimalnoj dužini koja je potrebna kako bi se doprlo do hrane koja se nalazila iza barijere.”

Istraživači su ovim želeli da bolje razumeju da li, i na koji način životinja razmišljaju. Da li to rade po nekoj ustaljenoj proceduri ili naučenoj.

“Ovi papagaji su zahvalni za istraživanje: njihova inteligencija je fleksibilna i moćna, mogu da rešavaju fizičke i logičke probleme, mogu da nauče ponašanje posmatranjem, igranjem da nauče o stvarima koje se nalaze oko njih... Sada smo otkrili da mogu da zamisle koji će im objekat pomoći da reše problem i da ga potom naprave.”

Izvor: Daily Mail

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: