Mačke: Objašnjavamo vam 6 čudnih ponašanja

Ako ste se ikada pitali zašto se mačka ponekada očeše o vas, ludo trči kroz kuću ili ispoljava neko drugo čudno ponašanje, imamo par odgovora za vas...

Izvor: Petnewsandviews

Sreda, 08.10.2014.

19:28

Default images

1. Zašto mačke trče po kući kasno uveče?

Trčanje po kući počinje rano uveče i može se nastaviti tokom cele noći. Ovo ponašanje je rezultat instinkta, kada su sve vrste mačaka, od lavova i puma pa sve do kućnih mačaka, u lovu. One trče i jure plen. Pa čak iako nema plena u vašoj kući, u pitanju je i dalje drevni instinkt.

2. Zašto mačke mirišu naš dah?

Mačke mogu da nauče mnogo o nama na osnovu mirisa našeg daha. One urezuju naš miris u njihov mozak.

3. Zašto mačke izbacuju hranu iz svojih posudica?

Naučnici veruju da one to čine kako bi simulirale plen i njegovo hvatanje.

4. Zašto nas mačke ponekada „grebu“ po grudima?

Ovo ponašanje svoje korene vuče iz macinog odrastanja. Mačići pritiskaju svoje šape, i kandže, uz majku, a kada to radi odrasla mačka, to je podseća na majku kada je ona bila mala.

5. Zašto mačke vole da se trljaju o naše noge?

To je način da podele svoj miris sa vama. U pitanju je povezivanje sa vlasnikom kako bi se drugim mačkama stavilo do znanja da ste njeno vlasništvo.

6. Zašto nas mačke ližu?

Mačke lizanjem održavaju svoju higijenu, ponekada to čine i drugim mačkama, a ponekada tu uslugu čine i svojim vlasnicima.

Foto: Image courtesy of dan at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: