Zašto mačke sikću i cvokoću kada vide pticu?

Čak i najpripitomljenije mačke i dalje u sebi čuvaju instinkt za lovom, a s vremena na vreme čudna ponašanja vezana za te instinkte izbijaju na površinu. Jedno od tih ponašanja jeste cvokotanje zubima, koje se obično događa kada mačka vidi pticu.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.06.2014.

08:38

Default images

Foto: Tomi Tapio /Flickr.com

Većina mačaka proizvodi prepoznatljivi zvuk cvokotanja koji se vezuje posebno za situacije kada ugledaju ptice ili sitne životinje, obično kroz prozor. Takođe, vrlo često se može primetiti da u tim situacijama rep mačke postaje nakostrešen ili se izvija na poseban način, što prati ovaj cvokotavi zvuk.

Cvokotanje je verovatno povezanije s instinktom mnogo više nego što možemo da shvatimo. Mnogi stručnjaci za ponašanje mačaka primetili su sličnost ovog zvuka s posebnim vratnim ugrizom koji koriste mačke u divljini i koji služi za brzo i efikasno ubijanje ptica i sitnih glodavara, pre nego što dođu u situaciju da se bore. Mačići i mladunci u divljini imaju priliku da vežbaju ovaj ugriz.

Zato mačke koje žive u kući mogu samo da pokažu uzbuđenje, ili možda frustraciju, kada vide potencijalni plen koji ne mogu da uhvate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: