Ministar kulture primio čuvenog ruskog reditelja Karena Šahnazarova

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević primio je danas čuvenog ruskog reditelja, scenaristu i producenta Karena Šahnazarova kojeg je pozvao da bude gost sledećeg FEST-a kada će mu uručiti specijalno priznanje Ministarstva kulture i informisanja.

Izvor: B92
Podeli

Sagovornici su dogovorili modalitete saradnje u oblastima TV i filmske produkcije kao i unapređenje aranžmana sa studiom Mosfilm čiji je Šahnazarov direktor.

U izuzetno prijateljskoj atmosferi poznati reditelj je pozvao Vukosavljevića da poseti Moskvu kako bi realizovali i precizirali današnje dogovore.

Ministar Vukosavljević je proslavljenom ruskom reditelju poklonio filmove iz “Edicije pioniri filma”, prvi srpski film iz 1911. “Karađorđe ili život i dela besmrtnog vožda”, film “Beograd između dva rata”, Razglednice starog srpskog filma i knjigu “Kulturno blago Srbije u 1,000 slika”.

Šahnazarov je u poseti Beogradu povodom premijere svog filma „Ana Karenjina, sećanja Vronskog” koja će biti održana večeras u Dvorani Kulturnog centra.

Radnja ovog ostvarenja odvija se u vreme rusko-japanskog rata u Mandžuriji. Glavni hirurg ruske vojne bolnice spasava život nekolicini ranjenih oficira, među njima i grofu Vronskom.

Kada sazna za njegov identitet, odlazi u bolnički stacionar i saopštava mu da je surova igra sudbine i da mu je baš on spasao život jer grofa smatra odgovornim za tragediju njegove porodice.

Šahnazarov potpisuje režiju za 14 ostvarenja, od kojih du dva bila u selekciji za Filmski festival u Kanu, a tri kandidati za Oskara, među kojima je i njegov najpoznatiji “Beli tigar” iz 2012. godine.
Njegov film iz 1987. “Kurir” osvojio je Specijalnu nagradu na 15. Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi. Značajan uspeh ostvaro je i “Paviljon br 6”. Godine 1998. postao je generalni direktor studija Mosfilm, a od 2005. je član Javne komore Rusije.

Prati B92 na Viberu

Aktuelno

Na Sajmu knjiga od nobelovke do lihtenštajnskog princa

Austrijski pisac i publicista Karl Markus Gaus i srpski akademik Miro Vuksanović otvoriće 22. oktobra 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji će do 29. oktobra pod sloganom "Ključ je u knjigama" okupiti blizu 500 direktnih izlagača od kojih više od 50 iz inostranstva.

Aktuelno sreda 18.10. 17:30 Komentara: 0

Šapčani posvetili mural Miomiru Grujiću Fleki

Šarmu jednog grada neretko doprinose murali, koji iskazuju ponos pred delima ljudi kojima su ti murali posvećeni. Na listu svojih mnogobrojnih murala, Šabac je juče dodao još jedan - posvećen Miomiru Grujiću Fleki, nezaobilaznoj figuri šabačke i beogradske progresivne scene.

Aktuelno utorak 17.10. 12:54 Komentara: 3
strana 1 od 57 idi na stranu