Mjuzikl "Hotel Kosovo" večeras u Beogradskom dramskom

Mjuzikl "Hotel Kosovo" po tekstu i u režiji Nenada Todorovića, Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici, gostovaće večeras na sceni "Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2016.

10:31

Mjuzikl

Podnaslov predstave je "Scenski priručnik za lakše snalaženje u južnoj srpskoj pokrajini Republika Kosovo", a radnja komada prati Dobrivoja koji se 15 godina nakon rata vraća u malo mesto na jugu Kosova i Metohije.

U muzičko-koreografskim celinama glumci su oživeli brojna pitanja današnje kosovske stvarnosti - od užasne netrpeljivosti između Srba i Albanaca do odnosa muslimanske i pravoslavne verske zajednice prema okolnostima u kojima funkcioniše život na Kosovu. Poruke pomirenja na kraju komada učinile su "Hotel Kosovo" prihvatljivim umetničkim delom i van srpskih enklava, stoji u najavi gostovanja na sajtu BDP-a.

"Čekajući 20 godina da Kosovo bude umetnička tema nekim drugim, pismenijim autorima, crvljao sam radeći komade koji ga se ne tiču. Pošto je vrag odneo šalu, i pozorište je zaboravilo tu tragičnu farsu, drznuli smo se da vas onespokojimo pričom o njemu, (mada, nikad nisam razumeo zašto je toliko teško smestiti Kosovo u sat i po pozorišne zabave)", napisao je Todorović u programu predstave.

"Gomile kvadratnih kilometara pod kojima leže leševi civilizacija kao humus za cvat novih mržnji, kilometri laži kojom će vas, silom fizike, očas pretvoriti u inžinjere istine, teror koji će se pravdati osvetom žrtve, sve su to razlozi da se umetnik oseti prozvanim. Ako se ne slažete, ovo je predstava koju ne smete videti. Da vam ne kvarimo veče", poručio je Todorović.

Predstavom "Hotel Kosovo" Narodnog pozorišta Priština, decembra 2014. godine otvoreno je njihovo novo sedište - renovirana scena Doma kulture u Gračanici. Gostovali su širom Srbije i regiona, kao i na značajnim domaćim i međunarodnim festivalima. U ovom gorkom mjuziklu igraju Aleksandar Mihailović, Milan Vasić, Igor Damnjanović, Anika Grujić, Bojan Stojčetović, Dejan Cicmilović, Aleksandra Cucić, Jasminka Hodžić, Nebojša đorđević, Tamara Tomanović, Jelena Orlović, Olivera Bacić, Miloš Jadžić, Vasilj Adžić i Uroš Mladenović. Učestvuju i plesači Filip Rojević, Zvezdana Mihajlović, Miloš Adžančić, Nina Baldini, Maša Kovačević, Ilda Radončić, đorđe Baščarević. Muziku je komponovao Bojan Stojčetović, koreograf je Nebojša Gromilić, kostimograf Ljiljana Ružić, a scenograf Goran Stojčetović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: