JDP još ne može da planira nove premijere

JDP završava 2014. godinu sa dobrim rezultatima projekta "Pali anđeo istorije", povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata, razvijenom međunarodnom saradnjom, tri premijere na velikoj sceni, više od 100.000 gledalaca, mnogim nagradama na festivalima, istakla je danas direktorka Tamara Vučković.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.12.2014.

17:18

Default images

Ipak, za ansambl i kolektiv Jugoslovenskog dramskog pozorišta godinu je obeležio odlazak nekoliko istaknutih članova te kuće, dramskih umetnika Marije Crnobori, Olge Savić i Nikole Simića i dugogodišnjeg upravnika Jovana Ćirilova, rekla je ona na završnoj godišnjoj konferenciji za novinare.

Projekat "Pali anđeo istorije" JDP je pokrenuo 2012. u saradnji sa Unijom teatara Evrope (UTE) i uz podršku Ministarstva kulture Srbije (na osnovu konkursa).

Direktorka je podsetila na premijeru drame "Zmajeubice", po tekstu Milene Marković u režiji Ive Milošević, uzajamna gostovanja sa teatrima u Pragu ("1914") i Gracu ("Talerhof"), uz gostovanje "Zmajeubica" ovih dana u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Projekat se nastavlja pa će ta predstava dogodine učestvovati na festivalu pozorišta - članova UTE u Štutgartu.

Deo projekta je i nedavna premijera "Dnevnika o Čarnojeviću", po romanu Miloša Crnjanskog u režiji Miloša Lolića, a ta predstava će 2015. gostovati u Beču, i to na sceni Folksteatra.

Premijerno je u 2014. izvedeno i "Unosno mesto" A. N. Ostrovskog u režiji Egona Savina. Ta predstava je otvorila Sterijino pozorje, gostovala u zemlji i regionu i dobila više nagrada (glumci Srđan Timarov i Seka Sablić, kostimograf Lana Cvijanović, reditelj Savin).

Nagrade su osvajali i glumci iz predstava JDP-a iz prošle godine: "Otelo" - Vojin Ćetković i Nikola Đuričko, "Izdaja" - Nebojša Dugalić.

Aktivnost JDP-a u Uniji teatara Evrope je proširena, a rezultat je da je na administrativnom Savetu te unije jesenas u Tel Avivu odlučeno da JDP postane jedno od tri sedišta UTE, objavila je direktorka, ističući značaj saradnje sa evropskim pozorištima, razmene informacija i iskustava, što dovodi do zajedničkih projekata, pa i koprodukcija.

Tamara Vučković bila je, drugu godinu zaredom, gost internacionalnog Kulturnog foruma u Sankt Peterburgu, čiji je cilj promocija ruske kulture. Dogovoreno je učešće JDP-a na Neva festivalu, a nekoliko predstava sa te manifestacije gostovaće u novembru 2015. u JDP-u.

Direktorka je navela i uspešan edukativni program za srednjoškolce "I ja volim pozorište", zapaženu marketinšku kampanju "Drama u taksiju", kao i učešće JDP-a u humanitarnoj akciji za pomoć ugroženima u majskoj poplavi.

Ona je dodala da u finansijskom smislu JDP posluje pozitivno, mada je situacija teška, budžet za 2015. još nije preciziran, što onemogućava potpisivanje ugovora za nove predstave.

Problem je i manjak zaposlenih, samo 91 član na budžetu (od kojih 24 u ansamblu), dok ih je pre desetak godina bilo 163 u svim sektorima.

Za sada se zna da će u februaru biti premijera Klajstovog "Razbijenog krčaga" u režiji Igora Vuka Torbice. U aprilu će JDP gostovati na festivalu u Moskvi sa predstavom "Unosno mesto". U maju će slavni reditelj Robert Vilson održati predavanje u JDP-u, dok će u novembru biti otvorena razmena sa nacionalnim pozorištem u Nici. Gost JDP-a u 2015. biće i ukrajinski reditelj Andrej Zoldak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: