Kultura

Četvrtak, 15.04.2010.

23:42

Borislav Pekić u izdanju SKZ

Srpska književna zadruga je objavila kratki roman Borislava Pekića ,,Uspenje i sunovrat Ikara Gubelkijana", prema originalnom autorovom rukopisu koji čuva piščeva supruga.

Izvor: Beta

Default images

Na predstavljanju knjige u prostorijama Srpske književne zadruge književni kritičar Stojan Đorđić rekao je da je supruga Borislava Pekića, Ljiljana, sadašnje izdanje usaglasila sa izvornim autorovim tekstom i u njega uključila sve izostavljene delove, reči i rečenice, tako da se ova knjiga može smatrati definitivnim izdanjem tog ostvarenja.

Prema njegovim rečima, delo ,,Uspenje i sunovrat Ikara Gubelkijana" obeležilo je poslednje decenije 20. veka u srpskoj književnosti I jedno je od Pekićevih najprivlačnijih kraćih ostvarenja, koje je najavilo njegova velika i izuzetno značajna dela.

,,Roman je napisan kao ispovest glavnog junaka, sportiste i umetnika. On je vrhunski umetnički klizač, a radnja romana je smeštena za vreme Drugog svetskog rata, tokom kojeg on ima nekoliko važnih nastupa", rekao je Đorđić.

Urednik Srpske književne zadruge Marko Nedić istakao je da je Borislav Pekić potvrdio veliki uticaj mita na formiranje i ostvarivanje stvaralačkih ideja umetnika novog doba, na realnu vezu između prošlosti i sadašnjosti i na čovekov položaj i duhovne potrebe u jednom i u drugom vremenu.

Prema njegovim rečima, Pekić je svojim romanom takođe još jednom potvrdio stav da se dramatičnog istorijskog vremena i njegovih zahteva čovek ne može osloboditi čak ni u savršenstvu umetnosti.

Borislav Pekić je roman ,,Uspenje i pad Ikara Gubelkijana" napisao 1967. godine, a delo je prvi put objavljeno 1975. godine. Predgovor za roman, koji je objavila Srpska književna zadruga, napisao je Vladeta Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: