"Družina Dardaneli" iz kafane spasava svet

Beogradski izdavač stripova "Sistem komiks" sve uspešnije plasira novi strip serijal "Družina Dardaneli" za koji scenario piše Pavle Zelić, a crtač je Dragan Paunović.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 02.09.2016.

08:53

Kako je Tanjugu kazao Zelić "Družina Dardaneli", je najpre "nedavno promovisan i izlagan u Francuskoj, u Kulturnom centru Srbije u Parizu, a znamo da je Francuska zemlja stripa, u kojoj se on smatra visokom umetnošću i mi smo imali divno iskustvo tamo, a ovaj strip privlači i dalje veliku pažnju". Takođe, dodao je Zelić strip je postigao veliki uspeh i tokom promocija u Srbiji u poslednjih meseci i praktično smo obišli celu zemlju i govorili o njemu na preko 20 mesta.

Serijal do sada ima dve sveske: "Poljubac leptirice" i "Zločin na Svetskoj izložbi" koji trenutno zauzima prvo mesto po prodavanosti među domaćim stripovima u izdanju Sistem komiksa.

Radnja ovog serijala se odvija u Srbiji, pred kraj nekog drugačijeg 19. veka. U zemlji pošteđenoj tragičnih prevrata i iscrpljujućih ratova, vlada sveobuhvatajuće "zlatno doba"“, ali kako to biva, gde je svetlost, tu je i senka. Senka zasad još nevidljiva, ali očigledna službama i pojednicima koje sebi daju za zadatak da je odagnaju i onima se druge strane, koji bi da počnu sa ovim malim prkosnim narodom, a onda mrakom zastru i ceo svet.

A za to vreme, bezbrižni Beograđani uživaju u novom uređenju centra grada koje potpisuje čuveni francuski arhitekta Šambon i slobodno se voze od Kalemegdana do austrougarskog Gardoša vazdušnim tramvajem, a svugde niču velelepne građevine i hramovi.

Ipak, i dalje najviše vole da se zguraju u zadimljenim kafanama i bistre politiku uz gorku kafu i ljutu rakiju. Prema rečima autora scenarija Zelića, "najčuvenija od kafana je 'Dardaneli' i upravo tu, na mestu gde su se za pijanim stolovima spevale neke od najlepših pesama i skovale neke od najgnusnijih zavera se kompletira tajna družina u kojoj će se naći poznati junaci iz dela srpske i svetske književnosti. Tu je pre svega časni starina, Hajduk Stanko iz romana koji nosi njegovo ime od Janka Veselinovića, lepa Koštana iz istoimene drame Bore Stankovića, vampir Sava Savanović iz novele "Posle 90 godina" Milovana Glišića, bivši upravnik zatvora u Istambulu Karađoz iz "Proklete Avlije" Ive Andrića i najzad, za svoju vrstu veoma inteligentan Jazavac iz pripovetke "Jazavac pred sudom" Petara Kočića.

Grupu sastavlja Vukašin Katić, političar i intelektualac, lik iz "Vremena Smrti" od Dobrice Ćosića, a pomaže im i ruski agent - Grof Vronski iz Tolstojeve "Ane Karenjine". "Naravno, uzor za ovaj pristup u mešanju postojećih likova iz književnosti i njihovo smeštanje u altrernativnoistorijske okolnosti je Alan Murova iz 'Lige izuzetnih džentlmena', ali pored naših likova i domaćeg šmeka 'Družina Dardaneli' donosi još mnogo toga novog i autentičnog", tvrdi njen autor.

Zorić kaže da "što se tiče neprijateljske strane, tu su austrougarski agenti Jozef K. Iz Kafkinog 'Procesa' i njegov smotani pomoćnik Dobri vojnik Švejk iz istoimenog romana češkog pisca Jaroslava Hašeka. Zatim tu je Kara Ben Nemsi, Nemac koji je uzeo ovo ime kada je otišao na Bliski istok, ali je mnogo poznatiji kao Old Šeterhend, brat po krvi apaškog poglavice Vinetua i junak nebrojenih romana Karla Maja.

Njegov verni saborac je Hadži Halef Omar Ben Hadši Abul Abas Ibn Hadšii Davud al Gosarah ili skraćeno Halef Omar, takođe iz romana Karla Maja. I konačno, tu je pomalo precvala, ali i dalje zanosna Francuskinja Margarita Gotje za koju se nikad ne zna kojoj će se strani prikloniti, a poznatija pod svojim šifrovanim imenom 'Dama s kamelijama' iz romana Aleksandra Dime Mlađeg".

Ovi i još mnogi drugi likovi iz naše i svetke književnosti se žestoko sukobljavaju u avanturi epskih razmera, a čitaoci će sami morati da otkriju tajnu koja je ključ stripa "Družina Dardaneli" kazao je Pavle Zelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: