Prva regionalna književna konferencija u Novom Sadu

Prva Regionalna književna konferencija "Book Talk 2015." održava se u Novom Sadu od 3. do 5. septembra na nekoliko različitih lokacija u gradu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

20:35

Default images
Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

Prva Regionalna književna konferencija "Book Talk 2015." održava se u Novom Sadu od 3. do 5. septembra na nekoliko različitih lokacija u gradu.

Organizator Regionalne književne konferencije, koja je okupila veliki broj pisaca, prevodilaca, izdavača i čitaoca iz celog regiona, je "Color Preš Grupa" iz Novog Sada.

PR menadžer konferencije Jelena Savić rekla je Tanjugu da će konferencija, zajedno sa gostima, imati ukupno više od 200 učesnika koji će u Galeriji Matice srpske i Spomen zbirci "Pavla Beljanskog" diskutovati na teme književnosti.

"Cilj i ideja konferencije je da se promoviše vrednost knjige u svakom smislu i da se pokrenu neke teme koje prate knjigu u današnjem digitalnom dobu", rekla je Savić.

Predsednik i vlasnik "Color Preš Grupe" Robret Čoban rekao je Tanjugu da ta grupa organizuje niz konferencija iz različitih oblasti - hrane, ženskih prava, tinejdžera, digitalnih komunikacija i da je logično da organizuje i književnu konferenciju.

"Uvideli smo da je izdavaštvo knjiga i pored digitalnih komunikacija i promena, vrlo živa i propulzivna delatnost i u Srbiji i u celom regionu i shvatili smo da tu ima puno tema za razgovor i za izdavače i za pisce i za samu publike", rekao je Čoban.

Prema njegovim rečima ideja o održavanju Književne konferencije izrodila je još niz ideja o pratećim sadržajima , pa je tako u delo sprovedena akcija da svako ko u gradskom autobusu ili na autobuskom stajalištu čita knjigu, na poklon dobije po jednu novu.

"Naši volonteri su u okviru teakcije podelili vise od 300 knjiga u Novom Sadu, a u akciji je učestvovao veliki broj izdavača", rekao je Čoban, dodajući da je tokom konferencije pokrenuta akcija prikupljanja knjiga za osnovnu školu u Smederevu u kojoj je pre dva dana u požaru uništena biblioteka sa 14.000 knjiga i da poziva sve izdavače da se priključe toj akciji.

Čoban je od velikog broja panel diskusija koje su na programu konferencije posebno izdvojio panel o 100 godina od velikog rata i panel pod nazivom "Književne nagrade i književne nepravde", a istakao je i panele koje vode Olivera Kovačević ili Olja Bećković.

Na Prvoj regionalnoj književnoj konferenciji učestvovao je veliki broj poznatih ličnosti iz sveta književnosti kao što su Svetislav Basara, Zvonko Marković, Laslo Vegel, Marko Vidojković, Aleksandar Gatalica, Biljana Srbljanović, Jelena Trivan, Nenad Šaponja, Vesna Dedić i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: