Preminula pesnikinja Simin Behbahani

Iranska pesnikinja Simin Behbahani, čiji su lirski stihovi izražavali nade i razočarenja njenog naroda revolucijom iz 1979, preminula je danas u Teheranu u 87. godini.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Utorak, 19.08.2014.

20:15

Default images

Rođena u Teheranu 1927, Behbehani je bila poznata i kao istaknuta borkinja za ženska prava i slobodu govora.

Bila je nominovana za Nobelovu nagradu za književnost, a nezvaničnu titulu "Lavica Irana" dobila je zahvaljujući hrabrosti s kojom se suprotstavljala zvaničnoj cenzuri.

"Do sada sam rekla sve što sam imala da kažem - da sam protiv smrti, protiv ubijanja i protiv zatočeništva", izjavila je 2012. u intervjuu za BBC.

Uprkos brojnim teškoćama s kojim se suočavala, nikada nije poželela da napusti Iran iz čije je tradicije crpela inspiraciju.

"Volela je Iran i mada je imala mnogo prilika da ode da živi u inostranstvu, ona je ostala ovde", rekao je njen prijatelj i izdavač Ali Dehbaši.

"Bila je vezana za svoju zemlju i njen najveći strah bio je da će umreti u inostranstvu", dodao je on.

Među njenim najpoznatijim zbirkama pesama su "Tri polomljene vlati kose", "Otisak noge", "Pismo i ljubav" i "Još više zaljubljen"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: