SAD: Koje knjige su zabranjene?

Erotski roman E.L. Džejms "Pedeset nijansi - Siva" našao se u probranom društvu nobelovke Toni Morison, kao i miljenika kritike Haleda Hoseinija, na listi knjiga zabranjenih u bibliotekama u SAD.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.04.2013.

11:38

Default images

Erotska trilogija Džejmsove se danas našla na 4. mestu godišnje liste "spornih knjiga" koju sastavlja Američko udruženje bibliotekara. Na listi se nalaze dela koja su mete pritužbi roditelja, nastavnika i javnosti zbog uvredljivog jezika ili seksualnog sadržaja.

Na prvom mestu ovogodišnje liste našao se "Captain Underpants" Dava Pilkija zbog uvredljivog jezika i sadržaja neprimerenog za decu. Potom sledi nagrađivani "The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian" Šermana Aleksija, "Thirteen Reasons Why" Džeja Ašera. Na listi je i nobelovka Toni Morison sa romanom "Voljena" koji tu našao zbog seksualnog sadržaja i verskog nasilja.

"Uzbudljivo je biti na listi na kojoj se često nađu Mark Tven, Harper Li i Maja Angelou", naveo je Pilkli u saopštenju. "Ono što mene brine je da će neki roditelji videti ovu listu i zabraniti svojoj deci da pročitaju ''Kapetana'' iako sami nisu pročitali knjige".

Kancelarija za intelektualne slobode udruženja bibliotekara primila je prošle godine 464 pritužbe što je skok od 25 posto u odnosu na 2011. ali i dalje znatno niže nego 1980ih i 1990ih. Tačan broj knjiga koje se stvarno i sklone sa polica nije poznat.

Trilogija "Pedeset nijansi" koja se u SAD pojavila prošlog proleća (a ubrzo potom i u Srbiji) povučena je iz biblioteka u Džordžiji i Floridi jer je procenjeno da je previše erotična i suviše loše napisana.

Na listi se međutim često nađu i dela izuzetno priznatih i cenjenih autora poput Morisonove, Haleda Hoseinija i njegovog "Lovca na zmajeve", Džona Grina, Pitera PArnela i Džastin Ričardson, Žanet Vels...

Knjige koje se nađu na listi često su i mera popularnosti. Poslednjih godina sa top 10 liste ispali su romani Dž. K. Rouling o Hariju Poteru, "Sumrak" Stefani Majer, "Igre gladi" Suzan Kolins.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: