Svet 0

27.04.2024.

10:57

Studenti blokirali prestižni univerzitet; Svi uzvikivali istu poruku VIDEO

Propalestinski studenti juče su zauzeli glavnu zgradu kampusa prestižnog pariskog univerziteta Sciences Po.

Izvor: Avaz.ba

Studenti blokirali prestižni univerzitet; Svi uzvikivali istu poruku VIDEO
Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Podeli:

Time su izrazili solidarnost sa stanovnicima pojasa Gaze, što su ranije učinili studenti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sciences Po je naziv za Pariski institut za političke studije, a zbog protesta na ovom univerzitetu je organizovana onlajn nastava.

Zauzimanje glavne zgrade kampusa dogodilo se dva dana nakon što je policija razbila demonstracije u amfiteatru univerziteta. Demonstranti koji su ušli u zgradu kampusa uzvikivali su poruke podrške Palestini i nosili kape na kojima je pisalo "Svi smo mi Palestinci".

Protestima su se usprotivile i kolege za koje tvrde da su dva dana ranije, tokom protesta u amfiteatru, pozvali policiju da razbije proteste.

Nakon razgovora sa rukovodstvom univerziteta, većina od stotinak propalestinskih studenata napustila je kampus, ali su neki od njih ostali.

Iz pomenutog univerziteta saopštili su da najoštrije osuđuju postupke studenata za koje tvrde da su onemogućili normalno funkcionisanje univerziteta.

Pariški studentski protesti protiv izraelskog rata u Gazi deo su talasa studentskih protesta koji su počeli širom SAD.

Paris Sciences Pro je univerzitet na kojem su se školovali najvažniji francuski političari i industrijski lideri, uključujući sadašnjeg francuskog predsednika Emanuela Makrona i premijera Gabrijela Atala, prenosi Euronjuz.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: