Balkanska mreža PEN-a u Beogradu

U Beogradu je danas, 9. maja, otvorena prva konferencija Balkanske mreže PEN centara, sa ciljem intenziviranja književne i kulturne razmene balkanskih zemalja.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 09.05.2012.

14:06

Default images

Kako je rekla predsednica Srpskog PEN-a Vida Ognjenović cilj Balkanske mreže PEN centara, koju čine svi balkanski centri, jeste širenje čitateljstva i dometa književne reči i bolji protok ideja.

U sedištu Srpkog PEN centra, Vida Ognjenović je, na otvaranju konferencije Balkanske mreže PEN centara, ocenila da treba iskoristiti savremenu tehnologiju kako bi se balkanski centri međusobno približili, kako bi se podstaklo izdavaštvo, organizovale turneje pisaca, razmenile ideje...

Predsednik Međunarodnog PEN-a Džon Ralston Sol snažno je podržao osnivanje mreže balkanskih PEN centara podsetivši da na svetu postoji 144 PEN centara i da je nerealno očekivati da svi oni sarađuju kroz jednu međunarodnu kancelariju.

Potrebno je otvoriti različite nivoe saradnje, odnosno saradnju na više nivoa, rekao je Sol i podsetio da u okviru PEN-a postoji više komiteta - pisaca u zarobljeništvu, žena pisaca, komiteta za jezik i prevođenje - i da je mreža balkanskih PEN centara samo još jedan način regionalne saradnje.

Pisac knjige "Propast globalizma i preoblikovanje sveta" tokom boravka u Beogradu imaće, kako je najvio njegov srpski izdavač "Arhipelag" više susreta sa čitaocima a u planu je i srpsko izdanje njegovog nedavno završenog romana u kome se kao jedan od junaka pojavljuje Vasa Čubrilović, učesnik u atentatu na Franja Ferdinanda i kasnije poznati srpski istoričar.

Povodom osnivanja Balkanske mreže PEN centara, u Domu omladine sutra će biti održano književno veče poznatih pisaca Balkana, među kojima su Vladislav Bajac, Sadik Bajko iz Albanije, Branko Čegec iz Hrvatske, Simona Gracia Dima iz Rumunije, Zdravka Evtimova iz Bugarske, Ivo Frbežar iz Slovenije, Hadžem Hajdarević iz BiH, Vojislav Karanović, Entela Kasi iz Albanije, Risto Lazarov i Aleksandar Prokopiev iz Makedonije, Duško Novaković i Ana Ristović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: