Vojvođanski "čupavci" ovekovečeni okom kamere

Vojvodina je šezdesetih godina bila bastion rokenrola. Osim većih gradova, Novog Sada, Pančeva, Sremske Mitrovice, Subotice, Šida, Sombora, Sente, tih godina, i svako selo imalo je rok bend.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 03.11.2017.

11:00

Vojvođanski
Thinkstock / Ilustracija

Možda je široj javnosti ovaj podatak nepoznat, ali to je bio dovoljan povod da grupa profesionalaca i zaljubljenika u rokenrol snimi, reklo bi se, jedinstven dokumentarni serijal o vojvođanskoj rok sceni. Serijal je zapravo ekranizacija "Ilustrovane enciklopedije rok muzike u Vojvodini", Bogomira Mijatovića.

"Vojvođanska rok end rol priča" snimana je godinu dana, svakodnevno, na preko 30 lokacija u Vojvodini, a ruši rekorde i po broju snimljenih intervjua. Preko 250 aktera govorilo je pred kamerama ekipe koja je snimila serijal, a koji gledaoci već treću sezonu gledaju na prvom programu RTV-a, četvrtkom od 23.30.

Tokom prethodne dve sezone serija je već postala kultna, a ideja je da bude emitovana u 48 nastavaka. Poznavaoci vojvođanske rok scene ocenjuju da je serijal jedinstven i da ima posebnu vrednost, pre svega zbog činjenice da je nastao pod kapom RTV, koji je time ne samo opravdao funkciju javnog servisa, nego i gledaocima omogućio da saznaju brojne činjenice iz oblasti rok kulture, koje su do sada, široj javnosti, bile nepoznate.

Posebna vrednost serijala je i u tome što je zabeležio svedočenja, anegdode sa koncerata, snimanja, koje su pred kamerama prepričali vojvođanski rokeri, buntovnici, koji su obeležili muzičku scenu Panonskog mora u poslednjih pola veka, a neki od njih, odnedavno, više nisu među nama.

Treća sezona govori o možda najplodnijem i najkreativnijem razdoblju roka u Vojvodini, koji je iznedrio Lunu, La Stradu, Boje, Obojeni program. Svetski poznati muzičar, kompozitor i producent Mitar Subotić Suba alijas Rex Ilusiivi ostavio je značajan trag na svetskoj sceni, što je manje poznato u našoj javnosti, pa je ova serija prilika da se podsetimo i na ta velika dostignuća. Osamdesete su bile možda najplodnije godine, kada je Novi Sad bio ravnopravan muzički centar sa Zagrebom i Beogradom, mnogi se slažu da je u kreativnom smislu i prednjačio.Treća sezona "Vojvođanske rok end rol priče" uvodi nas i u burne devedesete, kada je rok u Vojvodini pokazao svu svoju vitalnost i buntovnost.

Osim zvučnih imena, poput Slobodana Tišme – dobitnika NIN-ove nagrade, Nebojše Čonkića ili braće Vranešević, u trećoj sezoni gledaoci će moći da vide i čuju i brojne manje poznate rokere, koji su imali i te kako uticaja u to vreme, a svojim ostvarenjima ostavili veliki trag. Ekipa "Vojvođanske rok end rol priče" snimila je i rokere, koji su danas poznati u političkom svetu, ali su u ono vreme bili značajni akteri vojvođanske rok scene, među kojima su Borko Stefanović, Nenad Čanak, Goran Matić, Dragan Veselinov.

Do sada su gledaoci mogli da vide i ko su bili najpoznatiji "čupavci" iz Kikinde, Subotice, Zrenjanina, Crvenke, Golubinaca, Bečeja, ali i da saznaju kako su svoj put ka bini probijali uveliko afirmisani muzičari kao što su Eva Braun, Instant karma, Zlatni akordi, Laboratorija zvuka, Suba, Pekinška patka i mnogi drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: