Gitarska invazija: Žestoki pankeri i "metalci" na Exitu

Žestoki pankeri i "metalci" potvrdili su dolazak na Fusion i Explosive bine Exit festivala.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 05.02.2016.

12:22

Gitarska invazija: Žestoki pankeri i

Jedan od najboljih pank bendova Cock Sparrer biće hedlajneri Fusion bine u subotu, 9. jula. Punk zvuk će prvog dana Exita na Explosive bini braniti i kultna američka grupa, Anti- Flag, koja će ujedno i po prvi put nastupiti u Srbiji.

Na istu binu poslednjeg dana festivala dolaze pioniri i tvorci geteburške metal scene, At The Gates, a u beskompromisnom zvuku će im se u petak, 8. jula na Fusion bini pridružiti i začetnici EBM i elektronskog dark-rok zvuka na ovim prostorima, ljubljanski sastav Borghesia.

Cock Sparrer je osnovan još ranih sedamdesetih godina. Na samom početku karijere članovi su "izbacili" čuvenog menadžera Sex Pistolsa, Malcolma McLarena, koji je želeo da od njih napravi zvezde. Početkom sledeće decenije objavljuju legendarni "Shock Troops", jedan od najuticajnijih punk albuma svih vremena. Njihov uspon kreće tokom 90-ih kada izlazi "Guilty as Charged"-
Kontroverzni, aktivistički pank-rok bend, čiji zaštitni znak je obrnuta američka zastava, Anti-Flag, prvi put dolaze u Srbiju. Nastali u Pitsburgu, inspirisani političkim porukama grupa Dead Kennedys i The Clash, početkom devedesetih napravili su bum na svetskoj muzičkoj sceni, a njihovi raniji albumi „For Blood And Empire“ (2006), „The Terror State“ (2003) i „Underground Network“ (2001) inspirisali su brojnu publiku širom sveta da se pozabavi idejom socijalizma, anti-ratnim pokretom, kao i današnjim vodećim aktivističkim pokretom u Americi - "Occupy".

Anti-Flag se zalažu za radikalne promene, društvenu odgovornost i slobodu izražavanja, borbu protiv kapitalizma, rata i bezumnog nacionalizma, čime se bavi i njihov deseti album „American Spring“, koji je objavljen prošle godine.
Muzički fenomen poznat kao Geteburški zvuk (ili Geteburška scena) je svojim nastankom večno izmenio metal scenu svojim premošćavanjem i povezivanjem ekstremnog death metal zvuka i melodičnog heavy metala, a pioniri i tvorci Geteburške scene, švedski sastav At The Gates bili su i ostali markirani kao ikone ovoga zvuka.
Jedno od najznačajnijih imena slovenačke scene u vreme stare Jugoslavije, uz Laibach i Pankrte, nedvosmisleno je ljubljanski sastav Borghesia koji se smatra začetnikom EBM i elektronskog dark rok zvuka na ovim prostorima.

Bend koji je, kako mnogi kažu, išao daleko ispred svog vremena, oformljen je 1982, a svojom pojavom izazvao je brojne reakcije javnosti. Na scenu se u velikom stilu vraćaju 2009. godine, osveživši svoj stil mnogim novim motivima i novim idejama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: