Kultura

Sreda, 27.01.2016.

10:15

Pravi "underground": Tricky održao koncert u Beogradu

Kultni trip-hoper, ekscentrični Tricky, održao je sinoć koncert pred prepunim „Depoom“ u Beogradu na kojem je promovisao upravo objavljeni album „Skilled Mechanics“.

Izvor: Milica Èule

Pravi
Foto: Nikola Cvijanoviæ

Još na samom ulazu u Savamalu osetio se dugo očekivani duh undergrounda u našem glavnom gradu. Masa šarenolikih ljudi se lagano skupljala da čuje i vidi ovog neobičnog Engleza.

Prostor se punio, a među poznatim likovima iz klaberskog života, bilo je i nešto starijih faca.

Oko 21 čas, svetla su se ugasila, a na bini, osvetljen ljubičastim reflektorima, obučen kao da je upravo krenuo do prodavnice, pojavio se Tricky. Okrenut leđima ka publici, koja ga je dočekala ovacijama, mag trip-hopa je pušio svoju veliku zamotanu cigaru i lagano se njihao. Za to vreme, bend je svirao Intro...

Počeli su prvi taktovi pesme „I'm not going“, on se okrenuo i standardno su se popalili mobilni telefoni koji su ga snimali.

I ne, on nije jedan od onih koji je rekao, „Dobro veče, Beograde“, niti je jedan od onih koji je naučio neku srpsku reč da nas impresionira. Samo je zažmurio i počeo da vrti glavom levo, desno kao da je potpuno lud. Dok je pevao, kidao je svoju majicu, a u jednom trenutku je čak srušio i stalak od mikrofona i nastavio, onako u transu, da ga vuče za sobom.
Foto: Nikola Cvijanoviæ
Nakon prve pesme konačno nam se obratio, „Hvala vam što ste došli“. I to je bilo to. Svi su ga pozdravili vrištanjem, a on je samo nastavio da praši u svom mračnom tripu.

Nove pesme su se nizale, a onda je na oduševljenje svojih fanova izveo jedan od starih hitova sa kultnog „Maxinquaye“ albuma. Ruke u vazduhu, skandiranje i njegovo epileptično igranje su trajali puna dva sata.

Izveo je i poslednju pesmu, a onda je samo otišao sa scene... Ipak, nije mogao tek tako da se izvuče. Pun „Depo“ tražio je još. Jedan bis, pa još jedan. I potom je samo nestao u mraku... kao pravi Tricky.
Foto: Nikola Cvijanoviæ
Opšti utisak o albumu, koji smo imali priliku među prvima u svetu uživo da čujemo, najbolje je opisan u recenziji koju je objavio „Gardijan“.

„Tricky-jev album „Skilled Mechanics“ ključa lou faj zlobom, a svedena instrumentalizacija stvara nelagodu poznatu Trckyevim poštovaocima još od albuma 'Maxinquaye' (1995)".

"Naziv albuma dolazi od dokumentarca o špijunaži. U njemu je agent C.I.A. pričao o ubicama koje su Sjedinjene Države slale u inostranstvo da pokrenu revolucije i obore vlade. Nazvao ih je 'veštim mehaničarima' ('skilled mechanics'). Ime je tako mračno i cinično da sam se primio na njega", rekao Tricky o novom albumu.

„Skilled Mechanics“ je objavljen 22. januara, a prethodili su mu singlovi "Boy", "Beijing To Berlin". Specifičnost novog materijala je to što je Tricky preuzeo dužnost glavnog vokala, a tu praksu je uveo tek na prethodnom albumu "Adrian Thaws" (2014).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

1 d

Podeli: