Sabaton i gosti 20. marta u DOB-u

Švedski power metal sastav Sabaton nastupiće u sredu 20. marta u 21h u Domu omaldine Beograda, a podršku će imati od strane melodic death/folk metal Švajcaraca ELUVEITIE i heavy power metal Mađara WISDOM.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 15.03.2013.

15:29

Default images

Turneja pod nazivom Swedish Empire Tour počinje 1. marta, a bendovi promovišu svoja nova izdanja. Sabaton promoviše album "Carolus Rex", Eluveitie i dalje aktuelan "Helvetios", a Wisdom svoje poslednje ostvarenje "Judas", s tim da će neki bendovi predstaviti i potpuno nove pesme.

Sabaton spada u svetske vrhunce svog žanra, i svakako se ubraja u scenski najmoćnije grupe uživo, zbog posebne tematike kojom se bavi. Sabaton se sa samo sebi svojstvenom doslednošću od početaka karijere bave ratnom tematikom (bez, sumnje, dobro poznatom tematikom na ovim prostorima).

Dok su prva dva albuma „Fist for Fight“ i „Metalizer“ samo doticali ovu oblast, baveći se usput i junacima iz popularnog „Gospodara prstenova“, od 2005 i CD „Primo Victoria“ bend se bavi isključivo vojnim sukobima, opisujući njihovu dramatiku u svojim pesmama. „Attero Dominatus“ 2007 nastavlja ovu liniju, produbljujući je – sad već klasični Sabaton ponudili su na ova dva uspešna albuma svoje muzičko viđenje najviše Prvog i Drugog svetskog rata, te čuvenih istorijskih epizoda kao što su Staljingradska bitka, Bitka za Britaniju, bacanje atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, Dan D ili desant u Normandiji. Našlo se tu mesta i za zanimljive muzičke opise vijetnamskog rata, rata na Foklandskim ostrvima, operacije „Pustinjska oluja“, pa i rata u Jugoslaviji.

Najnoviji CD, koga upravo promovišu na evropskoj turneji, ide dalje u prošlost i bavi se ratovima u i oko Skandinavije od 15 do 17 veka, o čijoj istorijskoj pozadini ikrvavom raspletu možemo sve saznati na izdanju „Carolus Rex“.

Nesvakidašnja pojava grupe Sabaton i žanrovska doslednost, doneli su im poštovanje kritike i nemali broj poklonika širom sveta, kao i u našim krajevima. Predvođeni Joakimom Brodenom, čiji upečatljiv glas kao da dočarava svu dramatiku opisanih ratova, predstavljaju koncertnu atrakciju koju svakako treba proveriti!

Cena ulaznice je 2500 dinara, a karte mogu da se kupe u Beogradu u "Felix Shop-u" (Sremska 6) i u Novom Sadu u "Mungos Shop-u" (Zmaj Jovina 2).

Koncert zajedničkim snagama organizuju GROM RECORDS, ZLABOG PROMOTIONS, LEMILICA TRANS TOURBOOKING AGENCY uz saradnju DOMA OMLADINE BEOGRADA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: