Rahbari otvorio 90. sezonu BGF

Beogradska filharmonija, započela je jubilarnu 90-tu sezonu koncertom iz ciklusa "Nove godine" i time obeležila jevrejsku Novu godinu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 21.09.2012.

09:45

Default images

Specijalni gosti bili su iransko-austrijski dirigent Aleksandar Rahbari i mecosopran Sanja Anastasija.

Na čelu sa Ivanom Tasovcem članovi Beogradske filharmonije sa nestrpljenjem su dočekali prvi koncert nakon pauze.

"Beogradski filharmoničari, uželeli smo se jedni drugih i naše publike. Svi smo beskrajno radosni što prvi koncert sviramo sa maestrom Rahbarijem koji je naš `principal guest conductor` i jednostavno, potrudićemo se da čitave ove godine na najlepši mogući način podelimo naše dobro raspoloženje sa našom publikom" kaže Ivan Tasovac.

Čuveni maestro Rahbari, redovni gost prestonice i jedan od sledbenika Hansa Svarovskog i nekadašnji asistent Herberta fon Karajana u Berlinskoj filharmoniji, još prilikom prvog gostovanja u Beogradskoj filharmoniji, ostvario je poseban odnos sa orkestrom za koji kaže da je "mlad, svež i motivisan“, a od sezone 2011/2012 je stalni gostujući dirigent.

"Ovo je moj šesti program u protekle dve godine koji pripremam sa ovim muzičarima. Mnogo ih volim zato što su dobro usvirani, i atmosfera je svečana, zaista" kaže Aleksandar Rahbari, dirigent.

Na početku koncerta odsvirali su srpsku himnu, a zatim rane simfonijskim radove Bernštajna i Malera.

Nakon Jevrejske, Beogradska filharmonija će obeležiti još četiri nove godine - po islamskom, gregorijanskom, julijanskom i kineskom kalendaru.

Urnebesni duo muzičkih komičara, Igudesman i Džu, koji su solo nastupom nedavno oduševili beograđane, biće specijalni gosti filharmonije za julijansku Novu godinu, dok se iza naziva "Vesele šezdesete i sedamdesete", krije program sačinjen od aranžmana najpopularnijih pesama Abe i Bitlsa, koji će biti izveden na tradicionalnom novogodišnjem koncertu.

Ove sezone koncerti iz ciklusa Nove Godine održavaće se četvrtkom za razliku od drugih koje su posetioci navikli da posećuju petkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: