Smiljka Isaković svira u Parobrodu

Koncertom čembalistkinje Smiljke Isaković pod nazivom "Upoznajte čembalo“ ustanova kulture "Parobrod" otvoriće 5. septembra drugu po redu koncertnu sezonu

Kultura

Izvor: B92

Subota, 03.09.2011.

12:37

Default images

Kako je najavljeno, virtouz na čembalu svetskog glasa, pijanistkinja, pedagog i publicista, koju Američki biografski institut od 5.000 ličnosti sveta imenuje "Prvom damom čembala", u ponedeljak uveče podariće publici dvanaest kompozicija, jednostavno nazvanih ’’Upoznajte čembalo’’.

Osim četiri numere nepoznatih autora "Greensleeves", "My Lady Careys Dompe", "Las Folias" i "Fusi pavana piana, Saltarello in Re", na prvom koncertu u novoj sezoni publika u "Parobrodu" slušaće muziku Viliama Berda, Henrija Persla i Domenika Skarlatija i u drugom delu koncertne večeri muziku srpskih kompozitora: "Tri igre" Stevana Stojanovića Mokranjca i ’’Na izvoru’’ Isidora Bajića.

Virtuozna umetnica poznata po izuzetnoj energiji i posvećenosti muzici, koncert će završiti bravuroznim kompozicijama Dimitrisa Temelisa (Preludijum i Hasapiko), Mikisa Teodorakisa (Majski dan-zeibetiko) i Stavrosa Ksarhakosa (Strpljenje).

Isaković je magistrirala je dva instrumenta, klavir na Konzervatorijumu "Čajkovski" u Moskvi, a čembalo na Kraljevskom Konzervatorijumu u Madridu.

Doktorirala je u oblasti menadžmenta u umetnosti, zvanični je ekspert Izvršne Agencije Evropske unije za oblasti kulture, edukacije i audiovizuelnih medija.

Pored brojnih koncerata u zemlji održala je više od hiljadu koncerata u najprestižnijim salama širom Evrope, u SAD, Južnoj Americi, na Islandu i na Kubi, uvek sa izvanrednim kritikama.

Isaković je napisala knjigu "Zubati osmeh Maksa Grafa"(2007, Prometej) koja je nominovana za nagradu "Isidora Sekulić" i godišnju nagradu Udruženja novinara Srbije, a "Menadžmet u muzičko-scenskoj umetnosti" (2010) predstavlja pionirski istraživački rad u ovoj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: