Dela Aleksandra Cvetkovića: Alegorije na grčke mitove

Izložba dela Aleksandra Cvetkovića pod nazivom "Alegorije na grčke mitove" biće otvorena 1. novembra u Galeriji 212 s početkom u 19h.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 27.10.2016.

15:10

Dela Aleksandra Cvetkovića: Alegorije na grčke mitove
Minotaur, 2016, kamen-kost-metal (Foto: Galerija 212)

Izložba "Alegorije na grčke mitove", koja će biti otvorena do 15. novembra, sadrži slike i mecostafe (mezzo stuff) odnosno objekte koji su nastali 2016. godine kao rezultat Cvetkovićeve likovne interpretacije grčkih mitova.
Tezejeva jedra, 2016, kombinovana tehnika na platnu (Foto: Galerija 212)
"Cvetković na aktuelnim radovima sučeljava hermetizam čiste likovnosti sa redi-mejdovskom tradicijom korišćenja isluženih upotrebnih predmeta kojima u novom kontekstu realizovane slike ili objekta dodeljuje sveža artificijelna i posebno efektna, alegorijska značenja", objašnjava Stefan Cvetković stoji u pratećem katalogu izložbe .

"Principi apstrakcije i figuracije na novim radovima, međutim, ne upadaju u klopku antagonizma, već se naprotiv susreću i međusobno nadopunjuju, tvoreći specifičnu semantiku likovnog govora oblikovanog prema sasvim individualnim načelima alegorijskog dočaravanja odabranih mitskih figura, situacija i događaja. Ovaj umetnički pristup, Cvetković je u novom ciklusu primenio i u mediju objekata koji, poput trodimenzionalizovanih slika, svojom prostornošću još upečatljivije alegorizuju one sadržaje koje danas pamti još jedino nemo grčko kamenje vekovima izbeljivano sunčevom svetlošću i nagrizano solju Egejskog mora. Uz jedan takav kamen, Cvetković je prislonio Arijadnino klupko, izazovno pozivajući posmatrača da se za njega uhvati i hrabro upusti u lavirint svoje nedogledne mašte".
Minojev labirint, 2016, kamen-drvo (Foto: Galerija 212)
Aleksandar Cvetković (1947) završio je diplomske studije na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1973. i postdiplomske studije 1975. godine na istoj Akademiji, Odsek za slikarstvo, u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića.

Priredio je preko sedamdeset samostalnih izložbi u zemlji i svetu, i učestvovao u selekcijama nekoliko stotina likovnih manifestacija na gotovo svim kontinentima.

Dobitnik je većeg broja domaćih i internacionalnih nagrada i priznanja, među kojima se ističu: Prva nagrada za slikarstvo na 18. i 29. Oktobarskom salonu, Beograd, 1977. i 1988; Nagrada na međunarodnoj izložbi crteža, Nirnberg, 1979; Prva nagrada na 2. Bijenalu jugoslovenske likovne umetnosti, Njujork, 1980; Nagrada na 13. Bijenalu umetnosti, Aleksandrija, 1980; Zlatna paleta ULUS-a, Beograd, 1985; Politikina nagrada, Beograd, 1990; Nagrada grada Čačka na 10. i 16. Memorijalu Nadežde Petrović, Čačak, 1978. i 1990; Prva nagrada za slikarstvo na Memorijalu Milene Pavlović Barili, Požarevac, 1995; itd.

Dela mu se nalaze u brojnim javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu: Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej grada Beograda, Muzej Zepter u Beogradu, Narodni muzej Požarevac, Narodni muzej Kruševac, Narodni muzej Kraljevo, Muzej savremene umetnosti Skoplje, Narodni muzej Zadar, Moderna galerija u Zagrebu, Moderna galerija u Ljubljani, Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Umetnička galerija Nadežda Petrović u Čačku, Moderna galerija Lazarevac, itd.

Živi i radi u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: