Na tavanu pronašli originalnu Karavađovu sliku

Slika, koja je otkrivena u potkrovlju jedne kuće u Francuskoj, "autentičan" je rad velikana italijanskog baroknog slikarstva Mikelanđela Merizija da Karavađa, a njena vrednost bi mogla biti do 120 miliona evra, saopštili su danas stručnjaci.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 12.04.2016.

15:14

Na tavanu pronašli originalnu Karavađovu sliku
Tanjug / AP Photo/Michel Euler

Slika, čije su mere 144 sa 175 centimetara, pronađena je u aprilu 2014. godine, podseća AFP. Vlasnici kuće u blizini jugoistočnog grada Tuluza otkrili su 400 godina staru sliku kada su pokušali da reše problem prokišnjavanja plafona.

Slika, koja prikazuje kako Judita odrubljuje glavu generalu Holofernu, pripada apokrifnoj knjizi o Juditi, a nastala je između 1600. i 1610. godine i u "iznenađujuće je dobrom stanju", tvrde stručnjaci.

Stručnjak Erik Turkin rekao je da slika ima "svetlost i energiju tipičnu za Karavađa, bez grešaka, a urađena je sigurnom rukom i slikovnim stilom, što je čini autentičnom".

S njim je saglasan i stručnjak za Karavađa Nikola Spinoza, koji je i bivši direktor muzeja u Napolju, dok stručnjak za italijanskog slikara Mina Gregori navodi za jedan francuski umetnički list da slika nije original, iako je "nesumnjivo kvalitetno urađena".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: