"Srpski film" nagrađen na 34. FFS-u

"Srpski film" - scenarista Aleksandra Radivojevića i Srđana Spasojevića - dobio je nagradu za najbolji scenario na 34. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, saopštio je festivalski žiri.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 14.08.2010.

18:53

Default images

U obrazloženju žirija, koji su činili Biljana Maksić, dramaturg, Boban Skerlić, reditelj i Ljubica Arsić, književnik, navedeno je da su Radivojević i Spasojević pokazali izuzetnu doslednost u sprovođenju priče, precizno profilisanje karaktera, rafinirano korišćenje poznavanja filmskog jezika i istorije filma i filmskih žanrova.

Druga nagrada dodeljena je scenariju filma "Žena sa slomljenim nosem" scenariste Srđana Koljevića za vešto korišćenje dramaturških postulata u postizanju bajkovitosti i građenju umetničke verodostojnosti .


Festivalski žiri je, za poetsku vrednost i moderan dramaturški izraz koji uspešno odslikava zadatu temu, treću nagradu dodelio scenariju filma "Neke druge priče" koji su napisale Ivona Juka, Ana Maria Roši, Hanna Slak, Đorđe Stavreski i Ines Tanović.


Žiri ove godine, kako je navedeno, nije pronašao razloge za dodeljivanje specijalne nagade, kaže se u obražloženju.
 "Srpski film" dobitnik je nagrade i žirija kritike FRIPESCI Srbija, u sastavu Goran Gocić, Dinko Tucaković i Vladimir Džudović.
 U obražloženju žirija kritike kaže se da "Srpski film" mladih autora, pomerajući granice filmskog izraza i komunicirajući sa publikom na beskompromisan način, u domaću dramaturgiju unosi pozitivan nemir i oslobađa nas straha da li smo uopšte normalni




U kategoriji studentskih filmova nagradu je dobio scenario filma Dane Komljena "Ja već jesam sve ono što želim da imam" za originalnost i promišljeno sproveden postupak u kreiranju filmske priče. 


Ovogodšnji, 34. Festival filmskog scenarija u subotu uveče će biti završen prikazivanjem, van konkurencije, dokumentarnog filma "Mica i okolne priče" Milana Nikodijevića i filma "Selo gori... i tako" Radoša Bajića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: