Festival posvećen autoru kultnog crtaća La Linea u više gradova Srbije

Festival "Nova 2017" posvećen najpoznatijem animiranom liku 80-ih godina "La Linei" (Liniji) i njenom tvorcu, italijanskom animatoru Osvaldu Kavandoliju, biće obeležen nizom izložbi, predavanja i koncerata od 3. do 12. oktobra u Beogradu, Pančevu i Kovinu, najavili su danas organizatori.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2017.

16:24

Festival posvećen autoru kultnog crtaća La Linea u više gradova Srbije
Printscreen YouTube

Strip autor Saša Rakezić kazao je da će više od 100 autora iz celog sveta i Srbije učestvovati u međunarodnoj izložbi "Živeo Kavandoli" kojom će biti otvoren festiva 3. oktobra u Bioskopu "Vojvodina" u Pančevu, kao i da će tim povodom sin tvorca "Linije" Serđo Kavandoli biti prisutan.

Rakezić je na konferenciji za novinare održanoj u Italijanskom institutu za kulturu kazao da će na međunarodnoj izložbi prisustvovati i nastavljač Kavandolijevog rada Piero Tonin i japansko italijanska crtačica stripa Fusako Jusaki, kao i domaći strip autori koji su stvarali u čast Kavandolija.

Dodao je da će u Pančevu 4. oktobra sin Kavandolija i nastavljač njegovog rada govoriti o radu, životu i kulturnoj zaostavštini autora "Linije" i najavio predavanja za 10. i 12. oktobar u Beogradu.

"U Narodnom muzeju arheolog Adam Crnobrnja će održati predavanje 'Skrivene priče svedenih formi', dok će pisac Lazar Džamić u prostorijama Wireless Media održati predavanje 'La Linea i marketing: Kako oživeti neživo'", kazao je Rakezić, koji je poznat pod pseudonimom Aleksandar Zograf. Selektor muzičkog programa "Nova festivala" Nikola Marković rekao je da će muzički deo "Nova festivala" biti održan 5, 6, 7. i 8. oktobra u Kovinu, Pančevu i Beogradu.

"Prve večeri će od 20.00 u Centru za kulturu Kovin nastupiti u duetu Milana Zarić i Ričard Baret, dok će u Pančevu 6. oktobra u dvorani Apolo na programu biti nastup Filip Krumes Kvarteta iz Srbije i LAM tria iz Poljske", najavio je Marković.

Dodao je da će 7. oktobra u dvorani Kolarčeve zadužbine na programu biti duet Katarine Klement i Martina Sieverta i koncert Orkestra "Tušta i tma", dok će se 8. oktobra u posebnom programu Katarina Klement predstaviti neobičnim zvučnim performansom posvećenim Beogradu u Istraživačkoj stanici za savremenu umetnost "Perpetuum mobile".

Direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu Davide Skalmani kazao je su najjednostavnije stvari najteže da se izvedu i ocenio da najveći umetnici u tome uspeju kao što je Kavandolijeva tvorevia "La Linea".

"Liniju i dalje čine živom ironija i vitalnost", kazao je Skalmani.

Festival posvećen "La Linei" (Liniji) i njenom tvorcu, italijanskom animatoru Osvaldu Kavandoliju održava se treći put u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: