Kultura

Sreda, 22.06.2016.

11:36

Dokumenti našeg ritma: Festival muzičkog dokumentarca

Pod sloganom "Dokumenti našeg ritma", sutra u Domu kulture Studentski grad počinje Prvi festival muzičkog dokumentarnog filma "Dok'n'Ritam (D'n'R)", na kome će do 26. juna biti prikazano 19 ostvarenja.

Izvor: Tanjug

Dokumenti našeg ritma: Festival muzičkog dokumentarca

Programski direktor Igor Toholj ne nedavnoj konferenciji za novinare najavio je brižljivo odabran i koncipiran program čija je misija da se studentska populacija vrati pod okrilje urbane kulture.

Festival će otvoriti dokumentarac o berlinskoj sceni 80-tih godina - "B movie: Lust and sound in West Berlin", a uoči svečanog otvaranja festivala sa Srđanom Gojkovićem Giletom biće održan razgovor "Pouke o mudrosti i (u) rokenrolu".

U takmičarskom programu biće prikazano devet filmova iz regiona, od toga šest će imati srpsku premijeru, a jedan svetsku. Reč je o filmu "Sevdalinka: Alhemija duše" čiji je autor SaliSaliji - Salini.

Biće dodeljene dve nagrade - žirija i publike, a u žiriju su reditelj Mladen Matičević, filmski kritičar i novinar Vladan Petković i muzičar Neno Belan. Revijalni program obuhvatiće aktuelne filmove inostrane produkcije. U pratećem programu festivala pod nazivom "Notabuk" biće predstavljene knjige "Jugoton gori!" Marka Pogačara, "Kako smo propevali: Jugoslavija i njena muzika" Ivana Ivačkovića, "Roll Intro Tape" Lazara Divjaka, "Rundek, Između - Knjiga o pesmama" Ante Perkovića i biografije Džimija Hendriksa i Ejmi Vajnhaus.

Organizatori su skrenuli pažnju i na segment "Work in progreš" koji će predstaviti muzičke dokumentarce koji su trenutno u nastanku - "Nebeska tema" Mladena Matičevića o Vladi Divljanu i "Iza horizonta" Ivana Grlića i Sande Ristovski o Lazi Ristovskom, klavijaturisti sastava "Smak" i "Bijelo dugme". Posle projekcija filmova iz takmičarskog programa, publika će imati priliku da razgovara sa autorima. Najavljena su i dva koncerta - bend "Maljčki" sviraće na otvaranju, a festival će zatvoriti kultni beogradski sastav s kraja osamdesetih godina S.T.R.A.H. (Svako To Razume Ako Hoće).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

23 h

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: