Gost Festa Džon Mektirnan, reditelj filmova Umri muški

Gost 44. FEST-a biće Džon Mektirnan, tvorac nekih od najpopularnijih holivudskih filmova među kojima su Predator, Umri muški i Lov na crveni oktobar, najavili su organizatori tog prestižnog međunarodnog filmskog festivala koji se održava u Beogradu od 26. februara do 6. marta.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2016.

13:50

Gost Festa Džon Mektirnan, reditelj filmova Umri muški
Foto: Gettyimages

"Mektirnan je studirao filmsku režiju na Američkom filmskom institutu. Prvi igrani film, Nomadi, režirao je 1986. godine. Iako film nije postigao neki zavidan uspeh na blagajnama, privukao je pažnju velikih studija ,pa mu je poverena režija blokbastera Predator", navodi se u saopštenju FEST-a.

Predator je ostvario veliki uspeh kod publike, utvrdio status Arnolda Švarcenegera kao akcione zvezde i omogućio Mektirnanu da snimi svoj najvažniji film u karijeri - Umri muški.

"Mnogi smatraju da je film Umri muški prekretnica u akcionom žanru i dan-danas služi kao inspiracija mnogobrojnim rediteljima. Film je lansirao Brusa Vilisa u sam vrh holivudske elite i inspirisao četiri nastavka, od kojih je Mektirnan režirao drugi deo", dodaje organizator.

Mektirnan je odbio da režira prvi nastavak jer je bio zauzet novim projektom - špijunskim trilerom Lov na crveni oktobar.

U komediji Poslednji akcioni heroj ponovo je sarađivao sa Švarcenegerom u parodiranju akcionih blokbastera koji su ih obojicu proslavili.

Režirao je i rimejk klasika Afera Tomas Kraun, krimi-triler koji je naišao na odlične reakcije publike i kritike koja nije uvek blagonaklona prema rimejkovima.

Organizatori Festa podsetili su da je Mektirnan nedavno saopštio da je napisao scenario za nastavak tog filma, što je obradovalo mnoge fanove koji duže od decenije čekaju na novi film legendarnog reditelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: