Preminuo Omar Šarif

Glumac Omar Šarif, najpoznatiji po ulogama u kultnim filmovima “Lorens od Arabije” i “Doktor Živago”, umro je danas u 83. godini života.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 10.07.2015.

16:15

Default images
Foto: Beta / AP

Glumac je preminuo od posledica srčanog udara u bolnici u Kairu, saopštio je danas njegov agent Stiv Kenis. Ranije ove godine saopšteno je da boluje od Alchajmerove bolesti.

Omar Šarif rođen je 1932. u Aleksandriji, u Egiptu.

Tokom karijere snimio je više od 60 filmova sarađujući kako sa egipatskim tako i sa evropskim i holivudskim rediteljima.

Uloga Šerifa Alija u filmu “Lorens od Arabije” iz 1962. godine donela mu je dva Zlatna globusa i nominaciju za Oskara. Treći Zlatni globus dodeljen mu je tri godine kasniije, za ulogu Jurija Živaga u čuvenom filmu Dejvida Lina “Doktor Živago” .

Godine 2003. uručen mu je Zlatni lav za životno delo na Filmskom festivalu u Venecije.

Poslednji put se pojavio na velikom platnu 2013. u filmu "Rock the casba" Lejle Marakči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: