Džon Sevidž u filmu Darka Bajića

Američki glumac Džon Sevidž (John Savage), poznat po ulogama u kultnim filmovima "Kosa" i "Lovac na Jelene", zaigraće u domaćem filmu i televizijskoj seriji o košarci "Bićemo prvaci sveta" reditelja Darka Bajića, najavio je beogradski producent "Intermedia Network" .

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.09.2014.

21:54

Default images

Sevidž će tumačiti lik Vilijama Džonsa, koji je bio jedan od osnivača Svetske košarkaške federacije (FIBA) 1932. godine.

Tada je Džons izabran za prvog generalnog sekretara FIBA i na tom mestu ostao sve do Olimpijskih igara u Montrealu 1976. kada ga je nasledio Borislav Stanković.

Džonsov doprinos usponu jugoslovenske košarke je nemerljiv, pre svega jer je u našoj slavnoj četvorki prepoznao ljude koji daleko nadilaze prostor iz koga dolaze. Rado je posećivao Jugoslaviju i svraćao na čašicu pića u "Složnoj braći".
Foto: Intermedia Network
Aleksandra Nikolića cenio je kao jednog od najboljih evropskih trenera, a Boru Stankovića, Radomira Šapera i Nebojšu Popovića kao ugledne funkcionere FIBA.

Naše košarkaške velikane igraju Marko Janketić, Aleksandar Radojičić, Miloš Biković i Strahinja Blažić.

Sevidž je stekao svetsku slavu u "Lovcu na jelene" (1979.), koji je osvojio Oskara za najbolji film. Sledeće dve godine dobija glavne uloge u filmovima "Kosa" Miloša Formana i "The Onion Field" Harolda Bekera.

Igrao je i u Kopolinom filmu "Kum: III deo" i filmu "Salvador" Olivera Stouna. Poznat je po ulogama jakih i melanholičnih ličnosti.

Radio je i kao producent i kompozitor, a jedno vreme je sa Nelsonom Mendelom bio angažovan na pokretu protiv aparthejda u Južnoj Africi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: