Zlatni medved za životno delo Vimu Vendersu

Proslavljeni nemački reditelj Vim Venders dobitnik je počasnog Zlatnog medveda za životno delo, nagrade 65. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu koji će se održati od 5. do 15. februara 2015. godine.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2014.

15:47

Default images

"U svim svojim aspektima, njegov rad kao reditelja, fotografa i pisca... i dalje inspiriše reditelje", rekao je direktor Berlinala Diter Koslik.

U okviru festivala biće prikazano i 10 Vendersovih ostvarenja - među njima i "Nebo nad Berlinom", a ceo program biće poznat na jesen.

Venders koji je 1970-ih godina stekao reputaciju jednog od vodećih reditelja novog nemačkog filma, snimio je 60-ak igranih i dokumentarnih filmova u Evropi, Americi i Aziji. Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući Zlatnu palmu na festivalu u Kanu 1984. godine za film "Pariz, Teksas" i Zlatnog lava za film "Stanje stvari" 1982. godine na Mostri u Veneciji.

Film "Pina", o pokojnoj nemačkoj koreografkinji Pini Bauš koji je Venders snimio u 3D tehnici, bio je 2012. godine nominovan za Oskara u kategoriji dokumentaraca.

Foto: Wim Wenders/Wiki/CC BY 2.0/Thiago Piccoli - originally posted to Flickr as wim wenders

Wim Wenders' Rules of Cinema Perfection from Ben Boullier on Vimeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: