Kultura

Subota, 12.07.2014.

21:40

Specijalna nagrada za "Varvare" u Karlovim Varima

Film "Varvari" Ivana Ikića, jedan od tri srpska filma na 49. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, dobio je večeras specijalnu nagradu žirija u takmičarskoj sekciji "Istočno od Zapada".

Izvor: Daša Pavloviæ, dopisnica agencije Beta

Default images

Nagradu za najbolje ostvarenje u toj sekciji, u kojoj se za ček od 20.000 dolara bore debitantski i drugi igrani film nekog reditelja iz kinematografija istočne Evrope, Balkana, Turske i srednje Azije, osvojio je film ruskog režisera Ivana Tverdovskog "Popravni razred". "Kristalni globus", glavnu nagradu festivala koji je počeo 4. jula a završava se večeras, uz ček na 25.000 dolara, osvojio je film "Ostrvo kukuruza" gruzijskog režisera Georga Ovašvilija, u zajedničkoj produkciji Gruzije, Nemačke, Cceške, Francuske i Kazahstana.

Specijalna nagrada glavnog međunarodnog žirija pripala je mađarskom filmu "Slobodni pad", režisera Đerđa Palfija koji je takođe osvojio festivalsku nagradu za režiju.

Najboljom glumicom proglašena je El Faning za glumu u američkom filmu "Do dna", u režiji Džefa Prajsa. Karlovarski filmski globus za najbolju mušku ulogu osvojio je Nahuel Perez Biskajar za ulogu u belgijsko-kanadskom filmu "Tvoj sam". U takmičarskoj sekciji dokumentarnih filmova preko 30 minuta, nagrada je pripala belgijskom filmu "Čekajući avgust", u režiji Teodore Ane Mihaj, dok je u sekciji dokumentarnih filmova kraćih od 30 minuta, nagrađen hrvatski dokumentarac "Autofokus" Borisa Poljaka.

Publika je ove godine ponovo oborila rekord, pošto se na festivalu prodalo 131.000 ulaznica, a među 243 filma u 20 programskih sekcija svojim glasovima za najbolji film izabrala je dugometražni dokumentarac "Magični glas buntovnice", režiserke Olge Somerove, o slavnoj češkoj pevačici i disidentu Marti Kubišovoj. U glavnoj takmičarskoj sekciji nije bilo filma iz Srbije, ali su zato Ikićevi "Varvari" uvršteni u konkurenciju, po tradiciji, najinteresantniju za filmsku kritiku i producente, u sekciji "Istočno od Zapada", u kojoj je bio i film Darka Lungulova "Spomenik Majklu Džeksonu".

U sekciji "Drugačiji pogled" prikazan je film "Neposlušni" Mine Đukić.

Kristalne globuse za doprinos svetskoj kinematografiji dobili su ove godine Amerikanci Vilijam Fridkin i Mel Gibson, čije učešće na festivalu je izazvalo oštre proteste češke Jevrejske zajednice, pošto su poziv Melu Gibsonu, slavnom glumcu, režiseru i producentu doživeli kao davanje prostora za antisemitske poglede.

Podsetili su da je 2004. Gibson snimio kontroverzni film o poslednjim danima Isusa koji je ocenjen kao jedan od najuvredljivijih za Jevreje.

"Film 'Stradanje Hristovo' nije na programu festivala. Poštujemo mišljenje Jevrejske zajednice, ali ocenjujemo isključivo filmsku karijeru Mela Gibsona. Ostalo nismo pozvani da komentarišemo", reagovala je portparolka festivala Uljana Donatova.

BARBARIANS international trailer from SENSE Production on Vimeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: