Srbija postala član Evropske mreže filmskih komisija

Srpska filmska asocijacija postala je punopravni član Evropske mreže filmskih komisija EUFCN, profesionalne mreže 87 komisija iz 27 zemalja, koja podržava i promoviše evropsku kulturu i posebno filmsku industriju.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 19.11.2013.

16:54

Default images

Time je asocijacija producentskih kuća i filmskih radnika, koja radi na privlačenju međunarodnih projekata i pozicioniranju Srbije kao poželjne destinacije za snimanje filmova, postala ravnopravni partner sa svojim evropskim kolegama, navedeno je u saopštenju SFA.

U isto vreme je, posle veoma uspešnog učešća na Cineposiumu u Južnoj Koreji prošlog meseca, izvršna direktorka SFA-e Ana Ilić izabrana za člana Odbora direktora AFCI - globalne asocijacije filmskih komisija.

Taj Odbor broji 10 članova, od čega su samo tri iz evropskih filmskih komisija. Srpska filmska asocijacija je jedini predstavnik iz istočne Evrope koji je ušao u najviše upravljačko telo u istoriji te organizacije.

"Ovo je još jedno priznanje da je Srbija konkurentna i privlačna destinacija za snimanje filmova, ali i dokaz da je SFA kao organizacija za veoma kratko vreme svog postojanja postigla dobar ugled i kredibilitet među kolegama iz celog sveta", stoji u saopštenju.

Ilić je u svojoj kandidaturi ukazala na značaj proširenja zajednice filmskih komisija i istakla da one treba da prate potrebe industrije u današnjim nestabilnim ekonomskim trendovima, da se mora još podići svest o značaju i ulozi filmskih komisija, kao i da se istočna Evropa mora posmatrati u svakom smislu kao ozbiljan produkcijski centar.

"Smatram da će moje učešće u radu Odbora doneti jedan novi pristup iz istočne Evrope, koja je sve značajnija u filmskoj industriji, ali do sada nije imala svog predstavnika u telima koja donose odluke u AFCI", rekla je Ilić.

Region istočne Evrope je, prema njenim rečima, postao snažan partner za međunarodne klijente i može biti važan partner u zajednici filmskih asocijacija, ali ipak tu mnoge zemlje nemaju filmske asocijacije ili tek počinju da ih formiraju. Srpska filmska asocijacija se ovih dana aktivno priprema za izlaganje na svetskom sajmu filmskih lokacija u martu iduće godine u Los Anđelesu, u organizaciji AFCI.

To će biti peti put da SFA izlaže na tom sajmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: