Danski reditelj Mads Bruger u Beogradu

Reditelj i novinar, jedan od najprovokativnijih dokumentarista današnjice Mads Bruger, gostovaće 16. maja u Beogradu u organizaciji filmskog festivala Slobodna zona.

Izvor: B92 Beograd
Podeli

Poznat po originalnoj tehnici performativnog novinarstva kojim do brutalnosti razotkriva apsurdnost pojedinih društvenih fenomena, sistema i ideologija, Burger će u Beogradu predstaviti film “Ambasador”

Film “Ambasador” biće prikazan Dvorani Kulturnog centra Beograda u 20 časova, a nakon projekcije publika će imati priliku da razgovara sa rediteljem.

Taj dokumentarac do sada je dva puta prikazan u punoj sali Doma omladine, na posednjem izdanju filmkog festivala Slobodna zona.

U ovom ostvarenju Bruger kupuje lažni diplomatski pasoš i odlazi u Centralnoafričku republiku, bivšu francusku koloniju sa tvrdnjom da je uspešan poslovni čovek koji je došao u diplomatsku misiju. Uz pomoć novog identiteta, Bruger se pridružuje skupini beskrupuloznih belaca-biznismena, diplomata i bogataša sa novcem sumnjivog porekla, koji u saradnji sa do srži korumpiranom političkom klasom uživaju na račun naroda.

Uz pomoć aparata skrivenih negde u prostorijama ili mini kamera u odeći, on stvara brutalano i autentičano filmsko delo, međužanrovsku tragikomediju koja predstavlja oštru kritiku postkolnijalne francuske Afrike.

Rad Madsa Brugera beogradsku publiku je oduševio prvi put 2011. godine kada je na sedmoj Slobodnoj zoni prikazan njegov višestruko nagrađivani dugometražni dokumentarac “Crvena kapela”. U toj subverzivnoj filmskoj kreaciji reditelj u ulozi novinara bez skrupula, u društvu dva dansko-korejska komičara odlazi u Severnu Koreju, koristeći humor da bi provocirao jedan od najozloglašenijih režima na svetu.

Mads Bruger je napisao i nekoliko knjiga, od kojih je najpoznatija “Borderlands”, posvećena najvećem slučaju organizovane seksualne zloupotrebe dece u Danskoj.

Kreirao je nagrađivane radijske programe, a na nacionalnoj televiziji vodio je cenjenu emisiju “Jedanaesti sat”. Autor je televizijske serije “Danci za Buša” sa kojom je i počeo da eksperimentiše sa “igranjem uloga” u novinarstvu.

Inicijator i organizator projekcije i razgovora je filmski festival Slobodna zona uz podršku Ambasade Danske u Beogradu.

Film/TV

Svetska premijera srpskog dokumentarca održana u Amsterdamu

Dokumentarni film Dejana Petrovića "Isti" imao je sinoć svetsku premijeru u okviru takmičarskog programa najznačajnijeg i najvećeg festivala dokumentarnog filma na svetu u Amsterdamu (IDFA 2017). Autor je veoma zadovoljan reakcijom publike i utiscima koje su pojedini gledaoci podelili s njim nakon projekcije filma.

Film/TV nedelja 19.11. 12:45 Komentara: 0
strana 1 od 1471 idi na stranu