Trijumf Afleka i Lija na Oskarima

Film „Argo“ Bena Afleka proglašen je najboljim filmom na 85. dodeli Oskara, održanoj 24. februara u Los Anđelesu, dok je četiri priznanja uključujući i ono za najbolju režiju osvojio Ang Li filmom „Pijev život“.

Kultura

Izvor: Izvor: M.S. / B92

Ponedeljak, 25.02.2013.

06:04

Default images

„Nedelja je, svi smo svečano obučeni. Pa ovo izgleda kao da smo u crkvi, samo što se ljudi više mole.“ Ovim rečima komičar Set Mekfarlen luckasto je opisao vrhunac filmske zabave, dodelu nagrada Oskar u Dolbi teatru. Moglo bi se reći da su se svi podjednako molili, jer se za razliku od prethodnih godina ovoga puta brojem osvojenih nagrada nije izdvojio nijedan film.

Nakon brojnih strukovnih priznanja, Oskarom za najbolji film nagrađeno je ostvarenje „Argo“ Bena Afleka, koje je i pre dodele važilo za favorita. Uz Džeka Nikolsona nagradu je putem video poruke dodelila prva dama SAD Mišel Obama.

„Bio sam ovde pre nekoliko godina i nisam imao predstavu o tome šta radim. Izašao sam i nikada se nisam nadao da ću se vratiti na ovu scenu. Ali, nije važno koliko se puta sapletete u život, sve dok znate kako da ustanete“, kazao je Aflek preuzimajući nagradu. On je zahvalio svim svojim saradnicima, američkim vojnicima i saradnicima u Iranu ali i svojoj supruzi, glumici Dženifer Garner. Osim ovoga, „Argo“ je osvojio i priznanja u kategoriji adaptiranog scenarija i montaže.
Ang Li (Foto: Beta/AP)
Priznanje za najbolju režiju dobio je Ang Li za film „Pijev život“, prvi u njegovoj karijeri koji je sniman u 3D tehnologiji.

„Ovo moram da podelim sa svima koji su radili sa mnom. Zaista vam hvala što ste verovali u ovu priču, i krenuli sa mnom u avanturu, Janu Martelu što je napisao ovu neverovatnu priču... Ne bih mogao da snimim ovo bez Tajvana, hvala mojoj zemlji“, kazao je Li. Zanimljivo je da je film osim režije, nagrađen mahom u „tehničkim“ kategorijama, ali su se tokom šetnje na crvenom tepihu javile grupe protestanata sa tvrdnjama o navodnoj zloupotrebi radi saradnika angažovanih na specijalnim efektima.

Pročitajte recenziju filma „Pijev život“

Iako su za pobedu bile viđene Emanuel Riva ili Džesika Čestejn, mlada Dženifer Lorens proglašena je najboljom glumicom za glavnu ulogu u bolnoj komediji „U dobru i u zlu“ Dejvida O' Rasela. Ona je tokom svog govora čestitala rođenda koleginici Rivi, najstarijoj glumici ikada nominovanoj u ovoj kategoriji.

Iznenađenja zato nije bilo kada su u pitanju glavne muške uloge, jer je očekivano trijumfovao glumac Danijel Dej Luis koji tumači Abrahama Linkolna u Spilbergovom filmu „Linkoln“.

Nimalo mi nije jasno kako se ovo desilo. Čudno je jer kada smo pre tri godine odlučili da snimimo film, trebalo je da igram Margaret Tačer, ali je Meril Strip bila prvi izbor Spilberga za Linkolna“, našalio se Dej Luis. On je tako postao prvi glumac koji je osovjio tri Oskara, sva tri za tumačenje glavnih uloga.
Danijel Dej Luis (Foto: Beta/AP)
Nagradu za najbolji adaptirani scenario dobio je Kris Terio (Argo), dok je Kventin Tarantino nagrađen za originalni scenario filma „Đangova osveta“. On je zahvalio pre svega glumcima za koje tvrdi da moraju da urade magičan posao.

„Moram da izaberem prave glumce kako bi oživeli likove koje stvaram, i ove godine sam napravio izvanredan izbor“, ushićeno je rekao Tarantino, vrativši se još jednom pred mikrofon da oda počast svim nominovanim scenaristima, uz reči da je ovo njihova godina.

Pročitajte recenziju filma „Đangova osveta“

U uvodnom monologu Mekfarlen se šalio na račun silnih nominacija koje svake godine dolaze na adresu porodice Kopola, ismejavajući uživaljavanje Danijela Dej Luisa u ulogu predsednika Linkolna i poredeći „Đangovu osvetu“ sa nasilnom vezom Rijane i Krisa Brauna, ili pak telefonskom sekretaricom Mela Gibsona.

Kroz duhovitu „konverzaciju iz budućnosti“ sa čuvenim kapetanom Kirkom, Mekfarlen je pevao i plesao, priređivao duhovite skečeve ismevajući brojne nominovane glumce. Svakako će ostati upamćena njegova izvodba pesme „Videli smo vaše grudi“ (We Saw Your Boobs) u kojem je imenovao brojne glumice koje su se razgolitile za potrebe filma, završavajući sa Kejt Vinslet „čije smo grudi videli u svakom njenom filmu“.
Dženifer Lorens (Foto: Beta/AP)
Oktavija Spenser probila je led kada su u pitanju nagrade, proglašavajući već na početku večeri pobednika u kategoriji za sporednu mušku ulogu. Ove godini svi nominovani glumci u svojoj biografiji već su imali bar po jednu statuu, a u oštroj konkurenciji trijumfovao je Kristof Valc ulogom u filmu „Đangova osveta“. Zanimljivo je da je Valc svog prvog Oskara osvojio kada je briljirao u filmu „Prokletnici“, još jednom Tarantinovom ostvarenju.

U prilično dugom zahvalnom govoru En Hatavej, najbolja glumica u sporednoj ulozi (Jadnici), zahvalila je brojnim saradnicima, prijateljima, porodici i mužu, dodajući:

„Ovo je i za to da se tragična priča kakvu je proživela Fantin nikada više ne ponovi“, kazala je Hatavej koja je nedavno podržala projekat „Milijarda u odbranu žena“ usmeren protiv nasilja nad ženama.

Pročitajte recenziju filma „Jadnici“

Monotoniju večeri razbijao je Mekfarlen nizom nimalo politički korektnih šala koji se nije prekidao tokom cele večeri, ali su neke od njih izazvale i negativne komentare zbog svoje neprimerenosti. Primera radi, hvaleći devetogodišnju Kvevanženej Volis istakao je kako joj treba još svega šesnaest godina da bi bila dovoljno stara za vezu sa Džordžom Klunijem. Smeh publike tom prilikom je izostao, baš kao i u slučaju šala na račun predsednika Linkolna.

„Još uvek je rano? I posle sto pedeset godina? U redu, imam onda spremne šale o Napoleonu, možda to bude zabavno“, dodao je Mekfarlen.
Mihael Haneke (Foto: Beta/AP)
Nagrađivana drama „Ljubav“ Austrijanca Mihaela Hanekea proglašena je najboljim filmom van engleskog govornog područja. Kada su u pitanju dokumentarna ostvarenja, očekivano je trijumfovao film „U potrazi za Šugarmenom“ Šveđanina Malika Belanđelula, priča o teškom životu muzičara Rodrigeza koji je, a da to nije znao, na drugom kontinentu bio zvezda veća od Elvisa Prislija.

U kategoriji animiranih ostvarenja trijumfovao je studio Dizni čiji je kratki animirani film „Paperman“ oduševio publiku širom sveta, uključujući i članove Akademije. U konkurencijii dugometražnih filmova nagrađena je „Hrabra Merida“ koji uz studio Dizni potpisuje i Piksar.

Pročitajte recenziju filma „Hrabra Merida“

Glumica Hale Beri, Oskarovka i jedna od Bond devojka, najavila je specijalni omaž serijalu o agentu 007 koji bioskopske dvorane puni već pola veka. U tu čast, a dodeli je nastupila legendarna Širli Bejsi koja je u dugoj zlatnoj haljini moćnim glasom izvela jedan od 007 hitova, pesmu „Goldfinger“, mameći aplauze i ovacije.

Svojih pet minuta slave imao je i plišani medvedić Ted koji je se Markom Volbergom pojavio kao prezenter. Njegova šala na račun veza između jevrejske zajednice i uspeha u Holivudu prošla je uz više uzvika nego osmeha, ali je zato na insistiranje da otkrije gde se okupljaju zvezde radi raskalašnog druženja nakon dodele dobio odgovor, u kući Džeka Nikolsona, i brojne aplauze.
Adel (Foto: Beta/AP)
Višesatnu ceremoniju ove godine obeležila je i muzika. Poseban omaž priređen je u čast ponovnog uzleta mjuzikla, pa je tako na sceni nastupila Ketrin Zita Džons izvodeći „All That Jazz“ iz Oskarom nagrađenog mjuzikla „Čikago“, dok je ekipa filma „Jadnici“ izvela miks svojih pesama stopljenih u numeru „One Day“. Trenutak je ipak „ukrala“ Dženifer Hadson trijumfalnom interpetacijom balade „I'm telling you I'm not going“ iz filma „Devojke iz snova“.

Nastup na dodeli Oskara kao svoj povratak iskoristila je britanska zvezda Adel koja je otpevala nagrađenu numeru „Skyfall“ iz istoimenog filma, dok je Nora Džons predstavila pesmu iz filma „Everybody Needs a Best Friend“ iz filma „Ted“.

Posle takođe duže pauze, bar kada je nastup na ovoj filmskoj svečanosti u pitanju, veče je ulepšala i Barbra Strejsend pesmom „The Way We Were“ u čast svih onih iz filmskog sveta koji su preminuli tokom protekle godine, a pre svega u čast nagrađivanog kompozitora Marvina Hamliša.

Iako se, kada je objavljen spisak nominacija, naziralo da će ova dodela Oskara proteći u znaku američkog patriotizma, to se nije u poptunosti ostvarilo. Jedan od favorita, Spilbergov film o Linkolnu je od dvanaest nominacija dobio svega dve nagrade - za glumca i scenografiju. Priča „00.30 – Tajna operacija“ Ketrin Bigelou o hapšenju Osame bin Ladena uprkos pohvalama američke kritike dobila je nagradu samo za montažu zvuka. S druge strane, iako nesumnjivo kvalitetni, filmovi „Zveri južnjačkih divljina“ i „Ljubav“ zbog neuklapanja u holivudske standarde, od početka su proglašeni poptunim autsajderima. Konačni utisak jeste da je godina za nama bila plodna kada su filmovi u pitanju, ali teško da će neko od ovih ostvarenja postati filmski klasik koji će se dugo pamtiti.

NAGRADE NA 85. DODELI OSKARA:
  1. NAJBOLJI FILM: „Argo“
  2. REŽIJA: „Pijev život“, Ang Li
  3. GLAVNA ŽENSKA ULOGA: Dženifer Lorens, „U dobru i u zlu“
  4. GLAVNA MUŠKA ULOGA: Danijel Dej Luis, „Linkoln“
  5. SPOREDNA ŽENSKA ULOGA: En Hatavej, „Jadnici“
  6. SPOREDNA MUŠKA ULOGA: Kristof Valc, „Đangova osveta“
  7. ORIGINALNI SCENARIO: „Đangova osveta“, Kventin Tarantino
  8. ADAPTIRANI SCENARIO: „Argo“, Kris Terio
  9. STRANI FILM: „Ljubav“, Mihael Haneke
  10. KRATKI IGRANI FILM: „Kurfju“, Šon Kristensen
  11. KRATKI ANIMIRANI FILM: „Paperman“, Džon Kars
  12. DUGOMETAŽNI ANIMIRANI FILM: „Hrabra Merida“, Mark Endrjus i Brenda Čepmen
  13. KRATKI DOKUMENTARNI FILM: „El Inosente“, Šon Fajn, Andrea Niks Fajn
  14. DUGOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILM: „U potrazi za Šugarmenom“, Malik Belanđelul
  15. ORIGINALNA MUZIKA: „Pijev život“, Majkl Dena
  16. ORIGINALNA PESMA: „Skyfall“, Pol Epvort, Adel
  17. KAMERA: „Pijev život“, Klaudio Miranda
  18. MONTAŽA: „Argo“, Vilijam Goldenberg
  19. MONTAŽA ZVUKA: „00.30 – Tajna operacija“, Pol En Džej Otoson / „Skyfall“, Per Halberg, Karen Bejker Lenders
  20. MIKS ZVUKA: „Jadnici“, Endi Nilson, Mark Paterson, Sajmon Hejs
  21. SCENOGRAFIJA: „Linkoln“, Rik Karter, Džim Erikson
  22. KOSTIM: „Ana Karenjina“, Žaklin Duran
  23. ŠMINKA: „Jadnici“, Lisa Vestkot, Džuli Dartnetl
  24. VIZUELNI EFEKTI: „Pijev život“, Bil Vestenhofer, Gijom Rošeron, Erik-Žan de Boer, Donald R. Eliot

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: