Film o Grejs Keli biće šokantan?

Britanski tabloid The Mail on Sunday imao je ekskluzivni uvid u scenario filma "Grejs od Monaka" (Grace of Monaco) francuskog reditelja Olivijea Dana koji je izazvao negodovanje vladarske porodice Monaka jer iznosi neke šokantne detalje.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 29.01.2013.

13:40

Default images

Jedne januarske večeri 1962, Njeno visočanstvo princeza Gracija od Monaka teško se opijala u svojoj ružičastoj palati od 235 soba sa pogledom na Mediteran.

Kada se odrekla holivudske karijere da bi se udala za princa Renijea - vladara kneževine Monako - verovalo se da je američka glumica Grejs Keli našla savršenog muža.

Šest godina kasnije, pošto mu je rodila ćerku Karolinu i naslednika Alberta - ona je postala toliko razočarana da je odlučila da pobegne u SAD, gde joj je Hičkok ponudio milion dolara (današnjih 7,6 miliona) da glumi u fllimu „Marni”.

Ali nije novac taj koji joj je bio motiv, poverila se ona kapelanu i najbližem savetniku svog supruga, ocu Frensisu Takeru, koji joj se pridružio na čaši viskija. Renijeova tiranska pravila i eksplozivna narav su je izmorili. Šta će se desiti, pita lepa 32-godišnjakinja sveštenika, ako prihvati Hičkokovu ponudu i zatraži razvod?

„Tvoja deca će najviše patiti”, odgovara Taker. „Oni su naslednici evropskog trona. Bićeš srećna ako ih ikada ponovo budeš videla. Verujem da će i svet biti razočaran”.

Ova šokantna scena nalazi se u scenariju filma „Grejs od Monaka” francuskog reditelja Olivijea Dana u kome Nikol Kidman tumači Grejs kao usamljenu i tužnu žrtvu napasnog muža.
Princ Renije i Grejs Keli
Projekat, u kome Tim Rot glumi Renijea a Frank Lanđela oca Takera, Grejsina deca nedavno su optužila kao neistinit, „bespotrebno glamurizovan” i prepun „velikih istorijskih netačnosti i niza izmišljenih scena”.

Scenario na 106 stranica, u koji je britanski tabloid The Mail on Sunday imao ekskluzivni uvid, zasnovan je na stotinama intervjua koje su biografi prikupljali mnogo godina sa zaposlenima u palati i drugim izvorima iz prve ruke.

Izgleda da je pravi strah Grejsine familije da će film razbiti dugogodišnji tabu u Holivudu koji se ticao ovog braka i da će to pokrenuti niz sličnih neprijatnih projekata.

U filmu se pominje Renijeovo neverstvo i to da je spavao u drugoj sobi. „Film obuhvata mali deo Grejsiog života i nije ni blizu negativan koliko bi mogao da bude”, kaže Vendi Li, princezin biograf. Prema njenoj knjizi „True Grace” iz 2007, uglađeni princ je počeo da vara Grejs ubrzo nakon što je zatrudnela na medenom mesecu. Za nekoliko meseci imao je najmanje tri ljubavnice.

„Mislim da se porodica nadala da će obustaviti snimanje filma i da je ovo saopštenje bio njihov pucanj upozorenja producentima koji su možda hteli da prikažu svu Renijevou okrutnost i promiskuitetnost”, kaže Lijeva. „Grejs je bila ponižena i veoma nesrećna. Okružena Renijeovim ozloglašenim prijateljima”.

Plavokosa, plavooka i sa uzdržanim seksepilom koji su reditelji poredili sa Marlen Ditrih, Grejs Keli je bila daleko od nevinašceta. Ćerka ambicioznih i bogatih roditelja iz Filadelfije, ona je bila zljubljena u nekoliko filmskih partnera.

Na snimanu „Pozovi M radi ubistva” 1954, skandalizovala je Holivud aferom sa tada oženjenim glumcem Rejom Milandom.

Renijea je upoznala 1955. na foto-snimanju u njegovoj palati. Šest godina stariji od nje, on je tražio sebi uzornu suprugu. „Zaljubila sam se u princa Renijea”, otkriva Grejs u prvoj sceni filma. „Ono što je usledilo bilo je mnogo teže nego što sam mislila”.

Renije je često bio odsutan zbog posla, a Grejs se dosađivala u palati i patila od nostalgije. Klima Monaka nije prijala njenom zdravlju. Oči su joj bile crvene od konjuktivitisa, imala je alergiju na polen i patila od nesanice. Hičkok joj dolazi u goste baš dok piše majci kako je očajna i želi da okonča brak.

On joj daje savršen izgovor da ode - „Universal će ti platiti milion dolara. Biće to uloga tvog života".
Nisu samo Renijeovi kaprici i stalno odsustvo doveli njihov brak do tačke raspadanja. Kao „njegova” princeza ona je morala da se sasvim prikloni njegovim pravlima koji su, prema scenariju, podrazumevali da se slatko smeje i nikada ne iznosi svoje mišljenje.

Kada je Grejs konačno prikupila hrabrosti da kaže suprugu da bi prihvatila Hičkokovu ponudu, on joj je rekao „Neću ti stajati na putu”. Ali njegove reči „ne odaju istinu” i kada su njeni planovi procurili u štampu, 30.000 prinčevih podanika je bilo užasnuto.

Renije joj kaže da je promenio mišljenje usled pobune javnog mnjenja. „Nazvaćeš Hičkoka i reći mu da odbijaš ulogu. Napravićemo predstavu od toga koliko si srećna ovde. To više nije tvoja odluka. Ja sam princ i tvoj suprug, radićeš kako ti kažem”.

Najspornija tvrdnja u filmu je da je Grejs tražila razvod od Renijea. Reditelj Olivije Dan nije otkrio koji su tačno izvori konsultovani za ovu tvrdnju, ali ona se nalazi i u misterioznoj knjizi „Grace: A Disenchanted Princess” koja je pod pseudonimom objavljena u Francuskoj 2004.

U njoj piše da je, nesrećna životom u „zlatnom kavezu”, Grej konsultovala američkog advokata za razvod ali, pošto joj je nagovešteno da bi izguibila decu, ona se prepustila svojoj sudbini u Monaku.

Kneževska porodica - kojoj je predstavljen scenario prilikom molbe za snimanje scena u Monaku - tvrdi da su njihovi „brojni zahtevi za promenam ignorisani” i da su „zapanjeni” zbog toga.

Dan je, međutim, obećao da će film imati premijeru početkom sledeće godine, kao što je i planirano. „Mislim da je došlo do nesporazuma”, kaže reditelj, dodavši da niti mu treba dozvola vladrske porodice niti ju je tražio.

Scenario se završava jednostavnom rečenicom: „Grejs Keli nikad više nije glumila”.

Umrla je u saobraćajnoj nesreći 1982, navodno nakon moždanog udara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: