Raselu nagrada publike u Torontu

Film američkog reditelja Dejvida Rasela (David Russel) "Silver Linings Playbook" dobio je nagradu publike na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Torontu.

Kultura

Izvor: Beta

Ponedeljak, 17.09.2012.

10:26

Default images

Filmu je publika nagradu dodelila 16. septembra pred kraj ovog jedanasestodnevnog festivala.

Festival u Torontu nema zvaničnu selekciju, već nagrade dodeljuje publika. Ova nagrada koja nosi novčani iznos od 15.000 dolara dobija se na osnovu glasova gledalaca tokom 11 dana festivala, ali se smatra dobrom odskočnom daskom za američkog Oskara.

Od 34 filma koji su ranije dobili ovu nagradu 10 je nominovano za najbolji film za Oskara, a četiri je pobedilo, poslednji su bili "Milioner iz blata" i "Kraljev govor".

Tragikomedija "Silver Linings Playbook" u kojoj igraju Bredli Kuper, Robert de Niro, Džulija Stajls i Dženifer Lorens, priča je o bivšem gimnazijskom profesoru Petu Soltanu koji se vraća kod roditelja posle osam meseci provedenih na psihijatrijskoj klinici.

Scenario filma inspirisan romanom Amerikanca Metjua Kvika, s humorom se bavi oporavkom jednog čoveka koji se potpuno izgubio u svom profesionalnom i ličnom životu.

Dejvid Rasel, reditelj filmova "Fighter" (2010) i "I love Huckabees" (2004), kaže da je audiciju za film obavio preko Skajpa.

Rasel, koji nije bio prisutan na sinoćnjoj dodeli nagrada, poslao je poruku da se zahvali publici i rekao da mu je čast da dobije takvu
nagradu.

Na festivalu je nagradom za najbolji kanadski film koju dodeljuje profesionalni žiri nagrađen dvadesttrogodišnji reditelj iz Montreala Gzavije Dolan za film "Laurence Anyways".

Film se dešava 1990-ih godina i počinje kada mladić saopšti svojoj devojci da želi da postane žena. Mladi reditelj je film prikazao i na ovogodišnjem Kanskom festivalu gde nije dobio nagradu koju je očekivao u kategoriji "Izvestan pogled".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: