Igrani film o Desanki Maksimović

U pripremi je film o poznatoj srpskoj pesnikinji Desanki Maksimović "Tražim pomilovanje ili velika tajna” koji će obuhvatiti skoro ceo život pesnikinje (1898–1993), od njenog detinjstva do smrti.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 03.03.2012.

13:11

Default images

Igrani film "Tražim pomilovanje ili velika tajna" biće klasičnog dramsko-biografskog žanra, sa minimumom dokumentarnog materijala, a film će, prema sadašnjem planu, režirati Milorad Milinković, autor filmova "Mrtav ladan", "Potera za sreć(k)om" i "Zduhač znači avantura".

Osnovna ideja filma jeste da se oda neizmerna počast pesnikinji i pomogne mladima da saznaju i zavole njeno ogromno pesničko delo - kaže idejni tvorac filma, scenarista Miloš Paramentić.

Kako Politika saznaje, film se neće baviti samo Desankinim pesničkim delom, već i njenim poznanstvima sa velikanima srpske, jugoslovenske i evropske književnosti i umetnosti: profesorima Simom Pandurovićem, Jovanom Dučićem, Isidorom Sekulić, Milošem Crnjanskim, Ivom Andrićem i drugim. Lik Desanke će igrati četiri glumice, među kojima su Nada Šargin i Svetlana Bojković, navodi se u današnjem tekstu u listu Politika.

Film bi trebalo da bude završen do februara naredne godine, kada će se navršiti 20 godina od smrti Desanke Maksimović.

Desanka Maksimović je rođena 16. maja 1898. godine u Rabrovici kod Valjeva. Bila je pesnikinja, profesorka književnosti i član Srpske akademije nauka i umetnosti. Objavila je više knjiga od kojih su najpoznatije knjiga za decu "Vrt detinjstva", "Ludilo srca" i "Srce lutke spavaljke". Umrla je 11. februara 1993. godine u Beogradu, a sahranjena je u Brankovini kod Valjeva.

Najčešći motiv u poeziji Desanke Maksimović bila je ljubav, a njena reč, odnos prema svetu i filozofija i sami su bili pesničke prirode. Njeno osnovno pesničko geslo bilo je da poezija treba da bude razumljiva, jasna, iskrena, otvorena prema čoveku i životu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: