Bogdanović i Mencl otvaraju FEST

Jubilarni, 40. Fest otvoriće večeras u velikoj dvorani Centra Sava holivudski reditelj srpskog porekla Piter Bogdanović i češki reditelj, oskarovac Jirži Mencl.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 24.02.2012.

08:37

Default images

Prethodno će se publika kroz video omaž podsetiti onih koji su trasirali put Festa - od osnivača Milutina Čolića i voditelja Festovih hronika Slobodana Novakovića do selektora Nebojše Ðukelića i drugih koji nisu više među živima. U okviru svečane ceremonije na scenu će zatim izaći 27 selektora, umetničkih direktora, programskih savetnika i drugih koji su svojim radom obeležili istoriju ovog festivala, najavila je Direkcija Festa.

Jubilej će biti obeležen i izložbom u foajeu Centra "Sava" sa oko 60 fotografija slavnih reditelja i glumaca koji su bili gosti tokom četiri decenije popularnog festivala.

Sala je za večeras rasprodata, a prvi film u glavnom programu biće dobitnik Zlatne palme u Kanu 2011 - "Drvo života" u režiji Terensa Malika. Slavni Bred Pit i Šon Pen, uz novu zvezdu Džesiku Čestejn igraju u toj impresionističkoj drami o životu jedne američke porodice na srednjem zapadu 50-ih godina prošlog veka.

Ovaj umetnički i meditativni film prikazuje životno putovanje najstarijeg sina Džeka (Pen), kroz bezbrižno detinjstvo do poražavajućih godina kao odraslog čoveka u kojima pokušava da razjasni komplikovani odnos sa strogim ocem (Pit) i produhovljenom majkom, ali i sa Bogom. Džek, izgubljena duša u modernom svetu, pokušava da pronađe odgovore na pitanja o suštini života, (ne)postojanju sudbine, vrlini i (ne)pravdi.



Publika Festa videće Pena večeras još jednom, u terminu od 22 sata, kao bivšu rok zvezdu u filmu Paola Sorentina "Ovo mora da je to mesto", u koprodukciji Italije, Francuske i Irske.

Do 4. marta u selekciji Ivana Karla biće prikazana 72 premijerna filma (preuzmite program u PDF-u), a za 5. mart je najavljen "Fest na bis" sa naknadno obezbeđenim filmom "Artist" koji je u vrhu konkurencije za predstojecuh dodelu Oskara.

U Muzeju kinoteke biće priređene tri retrospektive počasnih gostiju - Bogdanoviča, Mencla i izraelskog producenta Menahema Golana, koji će tokom boravka u Beogradu održati masterklasove za studente umetničkih akademija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: