"Betroffenheit" prvi na listi pozorišnih događaja 2016.

Britanski Guardian je objavio listu pozorišnih događaja i produkcija umetničke igre koje su obelezile 2016. godinu. Kritičarka Džudit Mekril prvo mesto je dala komadu "Betroffenheit", koji će se igrati u Beogradu, i to na 14. Beogradskom festivalu igre, 7. aprila, u Centru Sava.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.12.2016.

15:18

Foto: Beogradski festival igre

Reč je o predstavi filmske estetike i intenziteta, koje razotkriva stanje šoka i zbunjenosti koje obuhvata ljude u susret katastrofi. To je vanvremenski, granični prostor, kome se vraćamo uvek iznova, dok se koprcamo da steknemo i održimo razmak, i gde nastavljamo da odgovaramo svojom reakcijom na užas dugo nakon što se sve umirilo.

Krizni štab održava hitnu situaciju živom i prisutnom, pouzdani glas nas poziva da se suočimo sa prošlošću, a stalni priliv "šou programa" dostupan je u cilju ometanja, odnosno zadovoljstva za kojim žudimo. Na neki način, svi pasivni posmatrači su preživeli, i teatar je njihovo utočište.

"Betroffenheit" je neka vrsta hibrida teatra, filma i igre, koji ruši sve granice, a iza složenog naslova, stoji vankuverska trupa Kidd Pivot, i krhka koreografkinja svetskog glasa – Kristal Pajt.

Njeno ime je vezano za Balet BC, Balet Frankfurt i Holandski plesni teatar, gde je prvo igrala, a zatim i kreirala neverovatne radove. Beogradska publika je imala priliku da je upozna, sa njenom trupom i predstavom "Tamne materije".

Bilo je to 2010. godine na Beogradskom festivalu igre i bila je to predstava koja je doslovce oduševila sve u sali, i o kojoj se dugo pričalo. Pajtova je apsolutna vladarka i čarobnica teatra bez reči. Ona vešto integriše pokret, originalnu muziku i bogat vizuelni dizajn.

Na samom početku 14. Beogradskog festivala igre, gledaćemo još jedan njen komad. U pitanju je "Solo eho" za Balet BC, takođe iz Vankuvera. Pajtova je inače stalni koreograf Holandskog plesnog teatra, već nekoliko godina unazad, pa je i ova postavka originalno kreirana sa igračima ove trupe.

Pored Kristal Pajt, na sledećem Festivalu igre videćemo najnovija ostvarenja Šaron Ejal koja je i dobitnica festivalske nagrade "Jovan Ćirilov – za korak ispred", Helene Valdman, Frančeske Penini, Anabele Lopez Očoe, Maše Kolar...

Pod sloganom „Velika igra" u okviru svog četrnaestog izdanja od 24. marta - 11. aprila, publici će biti predstavljen velikih izbor novih naslova. Ukupno 15 kompanija iz 10 zemalja, sa više od 30 koreografskih postavki biće izvedeno u Beogradu i Novom Sadu.,

Festivalu prethodi revija filmova Dani igre u Kinoteci od 25-29 januara, radionice, majstorski kursevi i izložbe, kao i gostovanje predstave „Brodski/Barišnjikov" u režiji Alvisa Haramanisa i izvođenju slavnog Mihaila Barišnjikova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: