Konačno rešena misterija Van Gogovog odsečenog uva

Novootkriveno pismo lekara čuvenog slikara Van Goga razjasnilo je misteriju njegovog odsečenog uva.

Kultura

Izvor: Independent

Sreda, 13.07.2016.

11:34

Konačno rešena misterija Van Gogovog odsečenog uva
Autoportret Van Goga (Foto: Wikimedia Commons)

Dr Rej, koji je lečio Van Goga, napravio je u pismu čak i crtež odsečenog uva i opisao šta se desilo s njim.

Istoričari umetnosti ranije su mislili da je čuveni postimpresionista odsekao uvo i dao ga prostitutki u bordelu u Arlu u kom je obično odsedao.

Istraživač Bernadet Marfi na osnovu pisma dokazala je da je slikar uvo dao devojci po imenu Gabrijela, koja nije bila prostitutka, nego spremačica. Nju su nedugo pre nego što je stupila u kontakt sa slikarom napali psi i počela je da radi kao čistačica u bordelu, kako bi plaćala lečenje.

Ninke Baker, kustos muzeja, kaže da pismo konačno rešava veliku misteriju.

“To je prelep dokument koji nam približava lekara koji je brinuo o Van Gogu”, kaže ona.

Van Gog je počinio samoubistvo 1890. nakon što nije uspeo da pronađe tržište za svoje slike. Prodao je samo jedan od više od 900 radova.

Pismo, pištolj kojim se ubio i 25 slika i crteža slavnog slikara, biće prikazani na izložbi pod nazivom “Na ivici ludila” (On The Verge of Insanity), koja će biti otvorena u subotu u Muzeju Van Goga u Amsterdamu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: