Spilberg: Ne verujem da se rasizam krije iza Oskara

Nakon što se Akademija filmskih umetnosti i nauka (AMPAS) našla na udaru kritika zbog nominacija za 88. dodelu prestižne filmske nagrade Oskar, proslavljeni filmski režiser, producent i scenarista Stiven Spilberg izjavio je kako ne veruje da je rasizam prisutan kada je u pitanju dodela ove prestižne nagrade.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 12.02.2016.

16:04

Spilberg: Ne verujem da se rasizam krije iza Oskara
Foto: Beta

Spilberg, koji je i trostruki dobitnik Oskara, u intervjuu za “The Hollywood Reporter” osvrnuo se na kritike upućene Akademiji, odnosno na kampanju #Oscarssowhite (Oskar je tako beo). Spilberg je priznao kako je bio i sam iznenađen zbog nenominovanja pojedinih filmskih ostvarenja ove godine.

“Veliki sam pobornik Oskara. Mogu reći da sam bio iznenađen kada sam video da pojedine osobe nisu nominovane. Bio sam iznenađen jer među nominacijama nisam video Idrisa Elbu. Mislim da je Idris imao najbolji performans kada je u pitanju sporedna uloga”, kazao je Spilberg.

Ipak, naglasio je kako smatra da bi nedavna istorija trebalo da isključi mogućnost rasizma kao objašnjenja za te propuste.

Prema njegovim rečima, potrebno je vratiti se par godina unazad kada je otkrivena glumica Lupita Nijongo, kenijsko-meksička glumica, koja je nagrađena Oskarom za sporednu ulogu u filmu “12 Years a Slave” (12 godina ropstva).

“Ne verujem da tamo postoji jedan ‘urođeni’ i ‘uspavani’ rasizam zbog određenog broja belih članova u akademiji. Smatram da je potrebno prestati sa optuživanjem i upiranjem prsta u Akademiju”, poručio je Spilberg.

Stiven Spilberg dobitnik je Oskara u kategoriji najbolja režija za filmove “Šindlerova lista” (Schindler's List) i “Spasavanje vojnika Rajana” (Saving Private Ryan), kao i u kategoriji za najbolji film, takođe za “Šindlerovu listu”. Njegov film “Most špijuna” (Bridges of Spies) ove godine je nominovan za najbolji film.

Već po objavljivanju nominacija za 88. dodelu nagrade Oskar, na društvenoj mreži Tviter pod haštagom #Oscarssowhite (Oskar je tako beo) mogla se pročitati lavina oštrih kritika na račun ovogodišnjih nominacija i Američke akademije za filmsku umetnost i nauku kao organizatora svečanosti.

Holivudski glumac Džordž Kluni ranije je poručio Akademiji filmskih umetnosti i nauka (AMPAS) “da se kreće u pogrešnom pravcu”, a glumac Vil Smit najavio je da neće ići na 88. dodelu Oskara, par dana nakon što su to objavili njegova supruga Džejda Pinket Smit i režiser Spajk Li.

Svečanost dodele Oskara biće održana 28. februara ove godine u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: