Problemi u NP: Zašto još nema novog upravnika?

Upravni odbor Narodnog pozorišta u Beogradu saopštio je danas da je stanje u Narodnom pozorištu već duže vreme "van zakonskih okvira".

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2015.

12:00

Default images
www.narodnopozoriste.co.rs

"V.D. stanje u ustanovi kulture, po Zakonu o kulturi, može da traje najduže do godinu dana. U Narodnom pozorištu V.D. stanje traje tri godine, od 04.10.2012. godine. Zapravo, period V.D. na koji je imenovan Dejan Savić, istekao je pre godinu dana, 14.10.2014. Od tada Narodno pozorište nije ni u V.D. stanju, a to je status koji nijedan zakon u okviru našeg Ustavnog poretka ne poznaje", saopštio je Upravni odbor.

Članovi zahtevaju da Vlada objasni koja su ovlašćenja Dejana Savića u periodu od 14.10.2014. do danas, i po kom zakonu.

Inače, Odbor je raspisao konkurs za upravnika Narodnog pozorišta, četvrti po redu, (posle tri neuspešna), koji je uspešno okončan 09.03.2015. godine. U skladu sa zakonom, dostavljen je predlog Ministarstvu kulture koje je taj predlog prihvatilo i 11.03.2015. godine uputilo Vladi Republike Srbije na dalje odlučivanje. Taj predlog još uvek, posle sedam meseci, nije došao na dnevni red Vlade.

"Obratili smo se Premijeru lično, dopisom od 31. avgusta 2015, ali do sada nismo dobili odgovor. Ne želeći da ulazimo u spekulacije ko, zbog čega i sa kojim motivima ne dozvoljava da se stvari u Narodnom pozorištu vrate u zakonske okvire, želimo da obavestimo javnost da Upravni odbor Narodnog pozorišta ne želi da daje legitimitet nezakonitom stanju u ovoj instituciji. Odgovornost za urušavanje Narodnog pozorišta, jedne od najznačajnijih srpskih institucija kulture, moraće da preuzme neko drugi, onaj ko stoji iza ove nezakonitosti. Upravni odbor Narodnog pozorišta neće zasedati, dok Vlada svojom odlukom ne vrati stanje u zakonske okvire", saopštio je Odbor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: