Tasovac otvorio Muzej banjskog lečenja

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac otvorio je danas stalnu postavku Muzeja nauke i tehnike u Vrnjačkoj Banji pod nazivom Muzej banjskog lečenja.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2015.

14:54

Default images
Foto: Tanjug / Nemanja Jovanoviæ

Postavka je rezultat višegodišnje saradnje opštine Vrnjačka Banja i Muzeja nauke i tehnike iz Beograda na realizaciji projekta stalne muzejske postavke, a sve u cilju predstavljanja banjskog lečenja koje u toj banji ima tradiciju dugu skoro vek i po.

Ministar Tasovac je izrazio veliko zadovoljstvo zbog toga što ima privilegiju da otvori muzej. "Ovo je sjajan primer saradnje između jedne nacionalne ustanove kulture i lokalne samouprave. To je sjajan primer koji pokazuje do koje mere je odgovornost podeljena na sve nas od kojih zavisi naš kulturni život", naveo je on.

Ovo je primer da je sve moguće kada svako preuzme svoj deo odgovornosti i kada to svi shvate kultura će biti isto tako uspešna, rekao je Tasovac i dodao da su i ministarstvo kulture i institucije ali i svaki pojedinac odgovorni za stanje u kulturi naše zemlje.
Foto: Tanjug / Nemanja Jovanoviæ
Direktorka Muzeja nauke i tehnike Sonja Zimonić je istakla da je ovo srećan dan za muzej jer su uz veliko razumevanje i podršku kako ministarstva kulture tako i ooštine Vrnjačka Banja i autorskog tima muzeja uspeli da realizuju taj projekat.

Zimonićeva je dodala da, iako se zove Muzej banjskog lečenja, to je priča ne samo o lečenju, već izložba o više segmenata života.

Predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović istakao je da će otvaranje muzeja upotpuniti kulturni život banje i izrazio nadu da je to prvi projekat u nizu koji će na taj način realizovati.
Foto: Tanjug / Nemanja Jovanoviæ
Na izložbi, koja je i prva stalna postavka koju jedan muzej iz Beograda ima u unutrašnjosti Srbije, predstavljeni su principi banjskog lečenja na primeru najvećeg i najposećenijeg banjskog lečilišta u Srbiji.

Postavku čini više od 180 eksponata, fotografija, dokumenata, razglednica iz fonda Muzeja nauke i tehnike - Beograd, terapijski tretmani mineralnim vodama, higijensko-dijetetski režim u kojem važnu ulogu imaju izbor hrane, odmor i relaksacija, boravak u prirodi i društveni život.
Foto: Tanjug / Nemanja Jovanoviæ
Pažnja je posvećena svim aspektima banjskog lečenja i života, uključujući iskustva pacijenata, lekara i banjskih gostiju.

Izložbu prati katalog na srpskom i engleskom jeziku, a periodično će biti organizovana predavanja, prezentacije, promocije i radionice.

Autorka stalne postavke je kustoskinja Muzeja nauke i tehnike Jelena Jovanović Simić, a dizajn postavke potpisuje Zoran Đorđević.
Foto: Tanjug / Nemanja Jovanoviæ
Izložbeni prostor ustupila je i opremila opština Vrnjačka Banja, Muzej nauke i tehnike osmislio je i realizovao koncept novog Muzeja, opremio prostor potrebnim mobilijarom, eksponatima i tehnikom i dizajnerski osmislio postavku.
Foto: Tanjug / Nemanja Jovanoviæ
.
Foto: Tanjug / Nemanja Jovanoviæ
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: