Muzičko filmski projekat "Beyond Zero" u Beogradu

Proslavljeni američki Kronos kvartet započeće svetsku turneju koncertom u Beogradu 6. novembra u Sava centru na kome će predstaviti muzičko filmski projekat "Beyond Zero", porudžbina Kronos fondacije na kojoj su srpska kompozitorka Aleksandra Vrebalov i poznati američki reditelj Bil Morison radili nekoliko godina.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 01.11.2014.

15:02

Default images

Prema rečima reditelja i jednog od osnivača beogradskog festivala Dunavfest, u okviru koga je gostovanje Kronos kvartata, Nebojše Bradića, projekat je spoj između muzike i onoga što zovemo filmski arhiv.

"Urađen je na način koji govori i svedoči o nečemu što je prolaznost vremena ali i događaj koji na žalost traje, od Velikog rata do danas prošlo je 100 godina a njegove posledice su još uvek žive a ratovi u svetu još uvek traju", rekao je u razgovoru za Tanjug Bradić.

Vrebalov i Morison su na kreativan način spojili arhivu i savremeno stvaralaštvo, ukazali su na besmislenost ratova i govore upravo o tome koliko i kako i u kom svetu mi danas živimo, istakao je Bradić.

Kronos kvartet je "Beyond Zero" premijerno izveo u Kaliforniji a potom i na međunarodnom festivalu u Edinburgu, projekat je doživljen i pozdravljen sa visokim ocenama kritike, kazao je Bradić i dodao da je pred srpskom publikom izazov da prepozna savremeno umetničko delo koje otkriva prostore novog.

"Siguran sam da Beograd ima publiku koja je raspoložena da uđe u tu avanturu, da prepozna delo i da sa njim krene u novu i drugačiju umetničku misiju a to je otkrivanje puta koji su nam trasirali Vrebalov, Morison i Kronos kvartet", ocenio je Bradić.
Nebojša Bradiæ; Foto: Tanjug
On smatra da je za ovaj projekat bitno to što je stvoreno novo delo u procesu u kome umetnici istražuju, rade uporno i dugo zajedno, stvaraju nov prostor u kome se pojavljuje nova dimenzija, nova umetnost.

"To je otkrivanje novog, drugačijeg prostora, jedinstven projekat u godini u kojoj svi govorimo o Velikom ratu, o tom velikom jubileju a ima malo novih dela, pogotovu u oblasti umetničke muzike, ponekad se pojave u javnim manifestacijama, filmu ili pozorištu ali one obično imaju tu vrstu paradnog karaktera", rekao je Bradić.

On je podsetio da je Veliki rat pogotovu za Srbiju bio tragičan period u kome je Srbija izgubila trećinu svog stanovništva, velikim pobedama na Kajmakčalanu su na neki način opravdavane tolike žrtve koje su uništile deo našeg osnovnog bića i ceo 20. vek i svaka kuća nosi obeležje Velikog rata.

"Zbog toga treba govoriti o njemu danas, nije to samo jubilej radi jubileja, to je nešto što je definisalo ovaj prostor, ovaj narod, kulturu i sve druge reference koje mi povlačimo iz tog vremena, ako nam se čini davno i daleko od pre 100 godina, i dalje predstavlja naše iskustvo, Veliki rat nije završio, mnogi procesi koji su tada započeti na žalost na našim prostorima još uvek traju", ocenio je Bradić.

Obeležavanje ovakvih godišnjica zahteva dosta vremena, ozbiljnog planiranja, trasiranja tih puteva a u Srbiji se u mnogim stvarima kasni, ono što se u drugim kulturama čini kada je u pitanju obeležavanje godisnjica, pogotovo Velikog rata je planiranje koje se podržava iz različitih fondova.
Nebojša Bradiæ; Foto: Tanjug
"Vrebalov je dobila porudžbinu od američke Kronos fondacije, radila je dugo zajedno sa svojim saradnicima na tom projektu, nekoliko godina, to je proces a stvaranje novog dela u našim uslovima je otežan jer se planiranja često dešavaju u kratkom periodu, nema sagledavanja stvari i zato i oni najbolji često ne dobijaju prilike da se ogledaju", ocenio je Bradić.

On je najavio da će kompozitorka Vrebalov doći u Beograd a Morison zbog velikog angažmana koji trenutno ima u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku gde je njegova retrospektiva nije mogao doći.

Dobar i pravi uvod za nastup Kronos kvarteta u Sava centru 6. novembra kada će u prvom delu programa izvesti dela kompozitora iz perioda Velikog rata: Morisa Ravela, Igora Stravinskog i Sergeja Rahmanjinova a u drugom delu originalnu muziku koju je Vrebalov pisala za Kronos kvartet, praćenu filmom koji je režirao Morison, biće razgovor u Kinoteci 4.novembra.

"Za Dunavfest je ova poseta bila podsticaj da pozovemo našeg velikog reditelja Gorana Markovića, da uđe u stvaralački dijalog sa kompozitorkom Vrbalov, da sagledaju kako je to spajati muziku i film, to je veliki izazov, imamo savremenog kompozitora koji ulazi u tu priču i reditelja koji je radio dokumentarne i igrane filmove, to iskustvo, taj razgovor će biti dragocen, ne samo za profesionalce već i za one koji tek ulaze u umetničko stvaranje", ocenio je Bradić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: