105 miliona za restauraciju Pompeja

Evropska unija pokrenula je danas restauraciju antičkog grada Pompeje, vrednu 105 miliona evra.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2013.

21:15

Default images

Kako prenose strane agencije, projekat rekonstrukcije čuvene turističke atrakcije nadomak Napulja predstavlja krupan korak u spasavanju ovog značajnog arheološkog blaga od propadanja.

U planu je izgradnja novog drenažnog sistema i rekonstrukcija pojedinih struktura, kao što je Kuća gladijatora koja se 2010. urušila usled obilnih kiša.

Italija je 2008. godine proglasila vanredno stanje u Pompeji, pošto su se arheolozi žalili na loše održavanje drevnog grada, ukazujući na loše upravljanje i nedostatak ulaganja.

U periodu od 2000. do 2006, regionalni fond EU je uložio 7,7 miliona evra u restauraciju Pompeje, ali je danas svega pet individualnih nalazišta otvoreno za javnost, dok ih je 1956. bilo 64.

Jedan od problema vezanih za ovaj drevni grad je, pored vremenskih nepogoda i zagađenja, uticaj lokalne mafije, Kamore, kao i široko rasprostranjena korupcija.

Neposredno pre početka rekonstrukcije, italijanska policija uhapsila je bivšeg restauratora Pompeje Luidžija D'Amoru zbog optužbe za korupciju, a pod istragom je još pet osoba, uključujući Marčela Fiorija, bivšeg specijalnog komesara UNESKO-a, čiji je zadatak bio da zaustavi propadanje čuvenog antičkog grada.

Drevni grad Pompeja, koji je nestao u erupciji vulkana 79. godine n.e, a ponovo otkriven 1748, jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija u Italiji, koju godišnje poseti blizu 2,5 miliona turista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: