Grobnice će biti dostupne javnosti

Zidane konstrukcije sa ukupno sedam grobnica iz ranohrišćanskog perioda, koje su otkrivene u krugu fabrike tekstila Beneton u Nišu, javnosti će biti dostupne najverovatnije u četvrtak, rekao je Tanjugu Toni Čerškov, arheolog niškog Zavoda za zaštitu spomenika i rukovodilac istraživanja.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.07.2012.

16:26

Default images

Prema rečima Čerškova, arheolozi su od početka jula do danas pronašli sedam grobnica u 15 zidanih konstrukcija iz ranohrišćanskog perioda. Grobnice su otkrivene prilikom kopanja temelja za nove zgrade u Benetonu, a arheološka istraživanja trajaće barem do 31. jula.

Iako je niška, a i srpska javnost izuzetno zainteresovana za ova otkrića, do sada je pristup medijima ovom nalazištu bio onemogućen. Čelnici Benetona u Srbiji nisu dozvoljavali novinarskim ekipama da snime arheološko nalazište u krugu njihove fabrike u Nišu uz obrazloženje da će, kada se završe radovi, otvoriti kapije i javnosti pokazati sve što je pronadjeno.

Čerškov je ranije izjavio da su grobnice plitke, nalaze se na manje od pola metra dubine i u nizu su. Postoji i jedan zanimljiv konstrukcijski nalaz grobnice, ali je on još uvek u fazi ispitivanja.

"Iako ove grobnice nisu nešto epohalno, nadam se da će komisija koja će izaći da proceni vrednost ovih nalaza pronaći pravo rešenje za njihovu zaštitu. Arheolozi samo istražuju, a neko drugi odlučuje koja je dalja sudbina naših nalaza", objašnjava Čerškov.

Pre dve godine, stotinak metara zapadno od lokacije u krugu Benetona, otkriveno je nekoliko grobnica prilikom izgradnje ulice koja spaja dva bulevara u niškom naselju Jagodin Mala. Zbog izgradnje ulice tada je uništeno dosta važnih istorijskih spomenika za koje arheolozi pretpostavljaju da takođe potiču iz ranohrišćanskog perioda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: