Problemi sa maršalom Titom

Da li Zagrebu treba Trg maršala Tita? Da li Beogradu u užem centru treba ulica Josipa Broza Tita?

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 10.06.2012.

13:44

Default images

Hrvatska umetnička grupa ABS predstavila je 9. juna na izložbi u Greti u Zagrebu, projekat preimenovanja Trga maršala Tita u “Trg Anonimnog umjetnika” kojom su želeli da ukažu na to da su umetnici, njihova značenja i vrednosti, lokalnoj sredini nepoznati i nepotrebni.

Ova umetnička grupa navodi da ima svog “favorita” za novo ime trga, a to je Goran Trbuljak. Oni smatraju da trg treba da nosi ime živog umetnika i da se na taj način može dokazati da vrednosti postoje ovde i sada.

“Ponudili smo svog favorita za naziv trga koji je u permanentnom žarištu sukoba domaće političke levice i desnice, odnosno, živu osobu po kojoj bi trg nosio ime, jednako kao što su bili živi i car Franjo Josip, Aleksandar Karađorđević i maršal Tito kada je trg nosio njihova imena”, navode iz ABS za tportal.hr .

Goran Trbuljak je, prema njihovim navodima, ključni umetnik hrvatskog kulturnog prostora, pa i šire, i da se “kroz epohu nove umetničke prakse zajedno sa svojim kolegama obračunao sa mehanizmima uspostavljanja estetskih i političkih režima navedenih vladara i njihovih društvenih uređenja”.

U Srbiji se često pokreću raspave oko ulice Josipa Broza Tita. Ono što je zanimljivo je da su Podgorica i Ljubljana vratili Titovu ulicu, a Sarajevo i Zagreb je nisu ni ukidali. U Srbiji koja je najduže branila jugoslovenski identitet, Ulica maršala Tita u centru Beograda (povezivala Slaviju i Terazije) preimenovana je 1992. godine u Ulicu srpskih vladara, a kasnije i u Ulicu kralja Milana.

Zanimljivost je i da je nedavno Pokret za evropsku kulturnu saradnju (PEKS) pokrenuo inicijativu da se na teritoriji opštine Novi Beograd dodeli ime Ulica Maršala Tita koju je Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica odbila sa obrazloženjem da u Beogradu već postoje ulice koje nose taj naziv. Reč je o manjim ulicama “na teritoriji opštine Barajevo – u naselju Grocka, Boleč, Kaluđerica, Leštane, Umčari kao i na teritoriji gradskih opština Palilula u naselju Višnjica, i opštini Surčin”.

Ovu inicijativu PEKS je pokrenuo u okviru akcije “Brisanje istorije je nasilje” u cilju ukazivanja na problem brisanja i prekrajanja istorije, konkretno, na primeru dodeljivanja imena ulica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: