Centar Marine Abramović na Cetinju

Crna Gora će 1. juna na Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji predstaviti koncept budućeg, internacionalnog, multimedijalnog centra Marine Abramović, najavljeno je iz Ministarstva kulture.

Kultura

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.05.2011.

18:47

Default images

Crnogorski paviljon u Veneciji, na kome će biti predstavljen budući centar, otvoriće predsednik Filip Vujanović, u prisustvu Abramovićeve.

Kako je najavljeno, budući "Marina Abramovic Community Centar Obod" (MACCO) biće smešten u prostoru bivše fabrike frižidera Obod na Cetinju, i biće centar produkcije, prezentacije, distribucije i razvitka različitih umetničkih formi.

Centar će se baviti umetnošću perfomansa i vizuelnim umetnostima, teatrom, plesom, muzikom, operom, filmom, videom, obrazovnim i ekološkim programima, arhitekturom, naukom i novim tehnologijama.

"'MACCO' je zamišljen kao generator promene, pokretač procesa reanimacije, revitalizacije, odmrzavanja, 'provedravanja' i 'provetravanja', kao aktivator kulturnog razvitka u Crnoj Gori", piše u prezentaciji.

Abramović je u specijalnom tekstu posvećemom budućem centru navela da 'MACCO' vidi kao "sestrinsku organizaciju" njenog instituta posvećenog perfomansu u Hadsonu u SAD-u, na čijem razvoju trenutno radi.

,,U ovom trenutku sva moja pažnja usredsređena je na stvaranju određenog nasleđa koje će omogućiti umetnosti perfomansa da nastavi da se razvija... Moje će nasleđe biti da uspostavim dva centra, istovremeno na dva kontinenta", navela je umetnica.

Odabir fabrike na Cetinju, koja je proizvodila frižidere za tržište bivše SFRJ, umetnica je objasnila kao spoj ,,ideala komunizma, industrijalizma i modernizma, obzirno smeštenog pored vekovima starih biblioteka, palata, manastira i među planinama koje Crnu Goru čine tako privlačnom geografskom lokacijom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: