JDP: Premijera "Raheline kutije" 3. aprila

Nova predstava nezavisne produkcije Kino-Teatar "Rahelina kutija", svojevsrtan omaž glumici Raheli Ferari biće premijerno izvedena 3. aprila na scena Studio, na dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Izvor: B92

Subota, 28.03.2015.

12:07

Default images

Predstava u režiji Nikole Jelovića, po tekstu Vlade Petrića i Nikole Jelovca je ispovest jedne glumice u tri lica. U predstavi igraju Nada Šargin, Mirjana Karanović i Branka Petrić, navodi se u saopštenju Kino-Teatra.

"Rahelina kutija" sačinjena je od dokumentarne građe o našoj velikoj glumici Raheli Ferari koja je fašističku okupaciju provela u Beogradu tokom Drugog svetskog rata (1941-1945).

Kako navodi, pozorišni teoretičar Ivan Medenica u dramaturškom pogledu, u tekstu se strateški i temeljno zamagljuju i ukidaju granice između fikcije i činjenica, dokumentarne građe i njene scenske obrade. Dramaturško-rediteljski koncept višeglasne ispovesti: tri glumice interpretiraju Rahelu u različitim periodima, na osnovu memoarskih zapisa sačuvanih na ceduljama u nekoj borhesovskoj kutiji potpuno je originalan, autorski postupak, dodao je Medenica.

"Rahelina kutija je, iako mali, neosporno dragocen, protiv-tas sveprisutnom jeftinom komercijalizmu današnjoj umetnosti, i kao takav predstavlja opomenu da su preostali retki svedoci jednog, drugčijeg vremena u vrednosnom smislu i punoj s tvaralačkoj snazi", napisao je Dejan Nikola Kraljačić, vandredni profesor scenarija, katedre za dramaturgiju, Pozorišne Akademije u Novom Sadu.

Rahela Ferari, rođena u Zemunu, glumačku karijeru je započela u Narodnom pozorištu Dunavske banovine, potom u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Narodnom pozorištu u Beogradu i Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde je ostvarila 160 uloga, dok je na filmu, televiziji i radiju odigrala više od dve stotine.

Smatra se jednom od najznačajnijih jugoslovenskih glumica sa izuzetnim smislom za interpretiranje karakternih likova u koje je unosila humanu notu sa specifičnim osećanjem za humor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: