Kinoteka podržala okupaciju "Zvezde"

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović podržao je 25. novembra mlade aktiviste koji, uprkos spornim imovinsko-pravnim odnosima, danima pokušavaju da ožive bioskop “Zvezda”.

Izvor: Izvor: B92, Beta

Utorak, 25.11.2014.

18:08

Default images

On je istakao i da najavljena podrška grada Beograda kao mogućeg posrednika svakako uliva sigurnost da ovaj problem može da se reši u korist svih Beograđana i ljubitelja sedme umetnosti.

"Beogradski bioskopi su medu najvećim tranzicionim gubitnicima. Zato je ovo odličan pokušaj i važan dogadaj u kojem je neko pokazao da se ne miri sa nastalom situacijom", naglasio je Zelenović a prenela gradska uprava.

Prema njegovim rečima, "Zvezda" nije izolovan slučaj i ovo ne bi trebalo da bude pojedinačna akcija već nešto što će da pokrene rešavanje problema jer privatizovani bioskopi svakim danom sve više propadaju.

-- Pročitajte i Slučaj "Zvezde" - vapaj, krik, intelektualni bunt --
Beta/Miloš Miškoviæ
Zelenović je mladim aktivistima, a samim tim i svim Beograđanima koji dođu na projekcije u "Zvezdu", poklonio komplet starih srpskih dokumentarnih i igranih filmova, nastalih od 1904. do 1943. godine.

Kinoteka ima sličan problem, koji je nastao privatizacijom hotela “Union”, zbog čega je u sporu, ali je naišla na podršku grada Beograda u inicijativi da se prostor u Kosovskoj 11 zaštiti kao kulturno dobro. Članovi "Poketa za okupaciju" najavili su da će u bioskopu "Zvezda" ostati dok se ne nađe rešenje - do tada će čistiti i sređivati prostor, a za posetioce pripremaju tri filmske projekcije dnevnom. Ovaj pokret pozvao je sve zainteresovane na prvi u nizu otvorenih razgovora koji će se održati u Novom bioskopu Zvezda, u sredu 26. novembra u 18 časova. Tema će biti privatizacija Beograd filma i posledice koje ima na kinematografiju i kulturu grada.

U razgovoru će učestvovati:

Milanka Janošević, bivša predsednica Nadzornog odbora Beograd filma

Dragan Jeličić, nekadašnji urednik programa u Beograd filmu

Srđan Dragojević, reditelj, član Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije

Branimir Stojanović, član kolektiva “Učitelj neznalica i njegovi komiteta”

Svebor Midžić, radnik u kulturi

Očekuje se i prisustvo predstavnika Saveta za borbu protiv korupcije

-- Pročitajte i Okupacija "Zvezde": Zašto i šta dalje --

Razgovor će moderirati Ivana Milanović Hrašovec, novinarka lista Vreme, i Ivan Velisavljević, član Pokreta za okupaciju bioskopa Pokret za okupaciju bioskopa.

“Želimo da otvorimo pitanje divljačke privatizacije Beograd filma kao simbola odnosa države prema kulturi. Analiziraćemo današnje stanje beogradskih bioskopa i razmotriti alternative privatizacijskom modelu. Bivši radnici i mali akcionari Beograd filma govoriće o svojoj borbi da sačuvaju delatnost beogradskih bioskopa i spreče malverzacije prilikom prodaje svog preduzeća”, navode članovi

"Pokret za okupaciju" je u bioskop "Zvezda" ušao u petak.

Do sada su ih podržali brojni glumci, Festival autorskog filma, Festival angažovanog i dokumentarnog filma Slobodna Zona, glumica Dara Džokić, gradski sekretar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević. I članovi Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije podržali su filmske stvaraoce i njihovu akciju "okupiranja" bioskopa "Zvezda", koji su nezadovoljni stanjem u kulturi i propadanjem bioskopa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: