Premijera filma “Sjene” 25. 11 u DOB-u

Film „Sjene“, master rad Miloša Ljubomirovića na Fakultetu dramskih umetnosti (Filmska i TV produkcija) premijerno će biti prikazan u utorak, 25. novembra, u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Izvor: B92

Subota, 22.11.2014.

13:33

Default images

Projekat „Sjene“ od početka realizacije ima ambiciju da bude više od studentskog filma, kojim će se na pravi način dati doprinos obeležavanju stogodišnjice Sarajevskog atentata i početka Prvog svetskog rata. Sjajnu glumačku ekipu čine Nebojša Glogovac, Nikola Rakočevič, Dragan Petrović Pele, Aleksandar Radojičić i Luka Mijatović.

Film je snimljen uz ogroman napor i entuzijazam kao i veliku pomoć šire društvene zajednice donacijama preko sajta Kikstarter, uplatama na račun u banci i PayPal-u, prodajom majica i organizacijom donatorske večeri. Komisija na Fakultetu dramskih umetnosti ocenila je Ljubomirevićev master rad ocenom 10 .

Težište filma je na austrijskom čuvaru češke nacionalnosti, Františelu Leblu i jednoj njegovoj neprospavanoj noći posle Velikog rata, tokom koje evocira uspomene na boravak Mladobosanaca u Terezinu. Prisećanja na mučenja u kojima je učestvovao u periodu od skoro 4 godine boravka Gavrila Principa i drugova u tamnici Terezin i razgovore Principa sa psihijatrom Papenhajmom u Leblu stvaraju osećaj krivice koji ga polako odvlači u stanje u kojem se teško razgraničava stvarnost od fikcije. Svakim događejem koji izranja iz prošlosti Lebl sve više spoznaje istinu i u njemu se javlja želja za iskupljenjem.

Film je rađen po ideji Miloša Ljubomirovića, a na osnovu stenografskih beleski doktora Martina Papenhajma, koje je vodio tokom razgovora sa Gavrilom Principom. Scenario potpisuje Srđan Banović. Saradnik na scenariju bio je Muharem Bazdulj.
Pored premijere, biće održana i tribina o ideologiji Mlade Bosne na kojoj će govornici biti istoričar Čedomir Antić, književnik Muharem Bazdulj, scenarista Srđan Banović, producent i reditelj Miloš Ljubomirović. Moderator je profesor FDU i mentor master rada mr Radenko Ranković.

Početak dodađaja je u 20 časova. Ulaz je slobodan, ali je neophodno rezervisati mesta putem sajta www.filmsjene.rs ili mejla kontakt@filmsjene.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: